Як у Харкові допомагають жертвам домашнього насильства

У минулому році в Харкові зафіксували 5731 факт домашнього насильства. Якщо порівнювати з 2017-м, то кількість випадків зросла більше, ніж на півтисячі інцидентів. Однак ці цифри, за словами фахівців, все одно не показують масштаб проблеми – звертатися за допомогою вирішується далеко не кожна постраждала.

Біжать від тих, хто перетворив життя на пекло

Історії жінок, які стають жертвами домашнього насильства, часто дуже схожі, відрізняються лише деталі та дійові особи. Для кого-то тираном став владний або психічно нестабільний чоловік. Любов деяких вбила горілка або наркотики. Для інших життя в пекло перетворили батьки або навіть власні діти. Психолог Наталя Лупуненко працює в Центрі допомоги жінкам, постраждалим від насильства, але жертвами їх не називає, вони для неї – клієнтки.

“Вік тих, хто звертається за допомогою – зазвичай 30-40 років, але буває, що захисту і поради приходять просити й 25-річні”, – говорить фахівець.

Зараз вона допомагає жінці у віці, яку з власного будинку вижив рідний син. Рятуючись від побоїв, пенсіонерка опинилася в притулку для потерпілих від насильства, де на даний момент 10 ліжок.

“Часто жінки бояться, що за послуги психологів або консультації інших фахівців потрібно платити. Була одна клієнтка, яка раз десять питала: чи точно допомога безкоштовна, нічого вона не винна? – усміхається Наталя. – До нас можуть звертатися і чоловіки. Такі випадки бувають, але рідко, може бути на 100-200 жінок і буде один чоловік. Ми не зможемо їх поселити, адже притулок розрахований на жінок. У інших країнах є притулки і для чоловіків, але в Україні поки що немає таких притулків”.

Адреса притулку-квартири, обставленої всім необхідним для перебування, суворо засекречена для безпеки його мешканців. Жінки можуть там перебувати до півроку.

Для тих, хто йти не готовий

До таких радикальних заходів, говорить Ірина Краснолобова, президент фонду “Ініціатива”, готові не всі потерпілі. 4 березня відкрив двері для харків’ян Денний центр соціально-психологічної реабілітації “Розірви коло”.

“Ідея відкриття центру з’явилася невипадково. Результати роботи мобільних бригад, притулку та поліції показали, що кількість звернень, пов’язаних з насильством, зростає, тому потрібно забезпечити умови, щоб жертви мали доступ до наших послуг. Близько 23% постраждалих від насильства вимагають негайного розміщення в безпечному від агресора місці, але більше 60% хотіли б лише отримати допомогу психолога, консультацію соціального працівника або юриста без зміни місця проживання “, – розповідає Ірина Краснолобова.

У Денному центрі на проспекті Льва Ландау, 48 є кімната для ігор дітей, зал для групових тренінгів і терапії, кімната матері і дитини, а також кабінети, в яких потерпілі можуть віч-на-віч поговорити з фахівцями.

“В поле зору буде потрапляти не тільки жертва, а вся родина. Особлива увага – дітям, які виховуються на тлі агресії, – зазначає Ірина. – Також плануємо підвищувати навички підприємництва у жінок з групи ризику, адже 85% з них залежать від партнера і його матеріального забезпечення”.

В цьому ж будинку вже обладнано все для нічного відділення екстреного реагування.

“Це дві кімнати, в них можливе поселення шести жінок або дівчат, які постраждали від домашнього насильства і терміново потребують розміщення в безпечному місці. Під час виїзду поліції клієнтка інформується про можливість провести тут до трьох ночей. Якщо вона згодна, буде потрібний мінімальний медогляд для виключення небезпечних захворювань, і можна селитися “, – пояснює Краснолобова.

Для України така ініціатива поки в новинку. За словами Ірини Краснолобової, подібний центр в країні – перший.

Для всіх, хто зіткнувся з проблемою насильства, працює безкоштовна цілодобова і анонімна гаряча лінія: 0-800-500-335 (зі стаціонарних телефонів) або 116123 (з мобільних). Там можна отримати інформаційну, психологічну та правову консультації, а також контакти мобільних бригад.

Юлія Агарова, “Харьковский репортер”