Біля генконсульства РФ у Харкові активісти вимагали свободи для корінних народів Росії

Свободи повного самовизначення для корінних народів Росії вимагали учасники акції біля будівлі генерального консульства Росії в Харкові біля метро “Пушкінська” в центрі міста.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Ми проводимо акцію на знак солідарності з політв’язнями-представниками корінних народів РФ. Нещодавно з ув’язнення вийшов представник громадянського активу Татарстану Рафіс Кашапов, але в тюрмах залишаються інші активісти. Ми підтримуємо їх рух “Вільний Ідель-Урал” за мирний вихід корінних народів зі складу РФ, тобто за їх повне самовизначення. На сьогодні їх національні інтереси зазнають утиску. Так, єдиною державною мовою в РФ визнано російську, а вивчення національної мови в таких автономних республіках, як до Комі, Татарстан, Башкортостан, Мордовія, Чувашія, Марі Ел – проводиться у факультативному режимі. У результаті, для корінного населення є небезпека асиміляції, втрати своєї національної ідентичності”, – зазначив організатор акції, лідер громадської організації “Світанок” Вадим Поздняков.

В руках учасників акції – їх п’ятеро – плакати: “Росія – концтабір націй”, “Free Idel-Ural”, “Kremlin kills native nations”. Вони також скандують ці гасла.

За його словами, подібні акції на підтримку корінних народів Росії відбулися і в інших містах України, а також в США, Великій Британії, Польщі.

З генконсульства РФ до учасників акції ніхто не вийшов.

Учасники акції прикріпили свої плакати до дошки оголошень біля генконсульства і розійшлися.