В Дергачах у псевдофермерів відібрали ділянку вартістю 800 тисяч гривень

Харківський апеляційний суд підтримав позицію прокуратури та визнав недійсними документи щодо оренди та суборенди 47 га ріллі. За рішенням суду землю вартістю 780 тис. грн. мають повернути у власність держави.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Олексій Лесенко, йдеться про ділянку на території Дергачівської міської ради. Зазначені землі у 2014 році наказом ГУ Держземагентства в області отримала в оренду місцева мешканка. Ділянку жінка орендувала на 49 років для створення фермерського господарства.

Однак землі виділили з низкою порушень. Зокрема, орендар не обґрунтовала в документах розміри ділянки з урахуванням перспектив діяльності господарства та не зазначила кількість членів ФГ.

В подальшому з’ясувалося, що жінка так і не створила фермерського господарства, а землю передала в суборенду одному з господарських товариств. Таким чином суборендар отримав земельну ділянку в обхід процедури торгів.

З урахуванням виявлених порушень прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення земель з незаконної оренди. Дергачівський районний суд залишив позов без задоволення. Однак апеляційна інстанція задовольнила позовні вимоги прокуратури в повному обсязі.

Наразі постанова суду набула чинності. Хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.

Як повідомляв Харків Times, на Валківщині судитимуть місцевого жителя за самозахоплення майже 100 га землі. В результаті державі було завдано збитків в сумі 140 тис. гривень.