В Дергачах у псевдофермерів відібрали ділянку вартістю 800 тисяч гривень

Фото: Закон і Бізнес

Харківський апеляційний суд підтримав позицію прокуратури та визнав недійсними документи щодо оренди та суборенди 47 га ріллі. За рішенням суду землю вартістю 780 тис. грн. мають повернути у власність держави.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Олексій Лесенко, йдеться про ділянку на території Дергачівської міської ради. Зазначені землі у 2014 році наказом ГУ Держземагентства в області отримала в оренду місцева мешканка. Ділянку жінка орендувала на 49 років для створення фермерського господарства.

Однак землі виділили з низкою порушень. Зокрема, орендар не обґрунтовала в документах розміри ділянки з урахуванням перспектив діяльності господарства та не зазначила кількість членів ФГ.

В подальшому з’ясувалося, що жінка так і не створила фермерського господарства, а землю передала в суборенду одному з господарських товариств. Таким чином суборендар отримав земельну ділянку в обхід процедури торгів.

З урахуванням виявлених порушень прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення земель з незаконної оренди. Дергачівський районний суд залишив позов без задоволення. Однак апеляційна інстанція задовольнила позовні вимоги прокуратури в повному обсязі.

Наразі постанова суду набула чинності. Хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.

Як повідомляв Харків Times, на Валківщині судитимуть місцевого жителя за самозахоплення майже 100 га землі. В результаті державі було завдано збитків в сумі 140 тис. гривень.