Хочуть стати найкращими в Європі: пенсіонерки-чирлідерши ламають стереотипи

Фото: Nice ladies/Facebook

У них є онуки, пенсії і національний рекорд. Команда чирлідерш з Харкова Nice ladies вже кілька років вражає Україну своїм надактивним хобі.

Взяли Кубок України

Спортивні пенсіонерки взяли помпони і зайнялися найбільш молодіжним видом спорту – чирлідингом. Три роки тому відбулося перше тренування Nice ladies. За цей час харківські пенсіонерки прославилися на всю Україну і знайшли послідовників.

Зараз в команді 12 учасниць. Середній вік спортсменок – 60 років. Капітану команди Валентині Онищенко – 72, вона найстарша. Валентина – майстер спорту з художньої гімнастики, багато років вчила свого ремесла юних дівчат. Але, коли прийшов час, з гімнастикою довелося розлучитися. А чирлідінг навіть в 70 дозволяє підкорювати національні та європейські спортивні вершини.

“Це спорт, краса, рух, грація, сила, витривалість. Знову відчуваю себе спортсменкою. Для мене чірлідінг став другою молодістю”, – говорить Онищенко.

У 2018 році Nice ladies потрапили в Книгу рекордів України як найстарша група по чирлідингу. У грудні в Києві дівчата, а саме так вони звуть один одного, вибороли перше місце в своїй номінації на Кубку Федерації. На цей рік у команди грандіозні плани: в квітні стартує нова серія змагань. У Харкові відбудеться чемпіонат України, вдалий виступ там дозволить представляти країну в Німеччині на європейському конкурсі.

Мета – посадити всіх на шпагат

До чемпіонату 6-7 липня в Німеччині у спортсменок по два тренування в тиждень. У спортзалі викладаються на повну. Зараз тільки чотири чирлідерші сідають на шпагат. До весни хочуть посадити на повну розтяжку ще мінімум двох пенсіонерок. І хоча номінація учасниць в зв’язку з віком не передбачає небезпечних акробатичних номерів, в Nice ladies тільки танцем з помпонами обмежуватися не хочуть.

Світлана Стьопіна навесні презентуватиме новий складний номер: “Якщо порівнювати нас зараз і три роки тому, то, безумовно, ми дуже сильно змінилися. Наша програма ускладнюється. Будемо робити все більш динамічно, навіть готуємо цікаві стрибки!”.

Все це для того, щоб увірватися до трійки лідерів, а може і стати першими в Європі. У 2018 році до третього місця харків’янкам не вистачило зовсім трохи.

Спортсменки в пошуку мецената

Після вдалого дебюту Nice ladies в Україні з’явилося ще кілька схожих команд. У січні до них прийшли вчитися двоє новеньких. Однолітки хочуть відкрити свою групу чирлідингу. Харків’янки конкуренції тільки радіють – є з ким змагатися. До того ж приємно бути музами, коли тобі за 70.

Мотиватором чирлідерши стають і для молоді. Їх запрошують на зустрічі міські лідерські організації. Але, не дивлячись на популярність, колектив-рекордсмен ще не знайшов меценатів. Все тренування, костюми, поїздки та представництво міста і країни – за свій рахунок. Для пенсії це більш ніж накладно. Саме тому команда не збільшується – новачки приходять і йдуть. І не тому, що не можуть впоратися фізично, труднощі – з фінансами.

Ганна Мінко, “Харьковский репортер”