Стімпанковий Вeckman і синьо-жовтий Geometric: харків’яни збирають неймовірні мотоцикли

Ці два кастома принесли нову перемогу українським інженерам в Італії. На виставку Motor Bike Expo 2019 до Верони з’їхалися 250 учасників з усього світу. Журнал Eliot Magazine присудив харківської компанії Iron Custom Motors приз за кращу інженерію.

Кастом (англ. Custom – виготовлений на замовлення) – транспортний засіб (частіше використовується по відношенню до мотоциклів), виготовлений в єдиному або вкрай малій кількості примірників. Зазвичай це інакше оформлені або повністю перероблені серійні моделі мотоциклів або автомобілів.

Виточують деталі з нуля

Ярослав Лутицький відкрив майстерню зі створення кастомів – Iron Custom Motorcycles (ICM) – 8 років тому. За цей час кастоми харківської команди встановили світовий рекорд швидкості в класі вінтажних гоночних мотоциклів до 1955 року випуску, а також не раз ставали переможцями Чемпіонату світу з кастомайзингу в різних категоріях або входили в Топ-5.

На перетворення старенького “Іж Юпітеру” в сучасний кастом майстрам знадобилося 1,5 року. Більшість рідних деталей були замінені, а відсутні виготовлені вручну. Двоколісне дітище назвали Вeckman, на честь відомого спортсмена і конструктора. У 2016-му цей байк посів перше місце на Чемпіонаті світу з кастомайзингу в класі кафе-рейсеров.

“Деякі деталі для цього мотоцикла були створені в єдиному примірнику, – зазначає Лутицький. – А якщо говорити про Geometric, то в ньому взагалі залишилися тільки дві деталі від старого мотоцикла. Одна з них – мотор. Все інше зварено, випілено і виточено з нуля. Коли створили ескіз цього мотоцикла, навіть члени команди сказали: “Таке зробити неможливо!”. Виявилося – вони помилялися”.

Geometric, за словами Ярослава, в категорії романтично-футурістичних переробок став на Чемпіонаті світу в 2018-му четвертим. Випередили Україну тільки кастоми з Італії та Німеччини.

“У цьому проекті ми постаралися об’єднати різні геометричні форми, які, здавалося б, непоєднувані”, – зазначає власник майстерні.

Нове дітище схоже на всюдихід

Зараз інженери IСМ працюють над створенням мотогіганта. У нової машини двигун від Subaru, тюнінгований на 600 кінських сил. Цієї весни харків’яни збираються презентувати свій новий проект під назвою Quanta.

“Юридично – це мотоцикл, але ті, хто бачать його, називають і квадрациклом, і навіть машиною-всюдиходом”, – сміються творці кастома.

Інженери ще не вирішили, де офіційно представлять Quanta – це буде або місто Естен в Німеччині, або Мілан в Італії.

Тест-драйви кастоми Ярослава Лутицького часто проходять на закритих майданчиках, наприклад, злітних смугах. А виїзди оригінальних байків в місто викликають справжній фурор – від бажаючих сфотографуватися поруч з таким мотоциклом немає відбою. Зараз Ярослав колесить на байку “Джокер”, який також пройшов переробку в його майстерні.

“Хотіли зробити мотоцикл, який був би зручним, але в той же час звертав на себе увагу, тому вибрали такий окрас – 9 кольорів”, – розповідає Лутицький.

Прізвисько строкатого байку придумав друг Ярослава. Побачивши мотоцикл, той сказав, що саме на такому мав кататися Джокер у фільмі “Бетмен”.

Аліса Кучер, “Харківський репортер”

Фото з архіва Ярослава Лутицького