Антимонопольний комітет визнав нові транспортні тарифи невиправданими

Харківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило, що при визначенні нової вартості проїзду Харківська міськрада включила до розрахунків “витрати, не пов’язані з наданням послуг із перевезення пасажирів”.

Як повідомили у тервідділенні АМКУ, це суперечить Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (метрополітену), затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 05.03.2007 № 191 та зареєстрованого у Мін’юсті України за № 276/13543 від 27.03.2007 р.

“Відповідні дані скеровано до прокуратури Харківської області”, – підкреслили у тервідділенні.

Як повідомляв Харків Times, незважаючи на протести харків’ян і вимоги активістів, сьогодні, 27 лютого, на сесії міськради депутати проголосували за підвищення тарифів на проїзд у міському електротранспорті.

Окружний адміністративний суд 19 лютого призупинив дію рішень виконавчого комітету Харківської міської ради про підвищення тарифів на проїзд у метрополітені та наземному електротранспорті.

6 лютого виконавчий комітет Харківської міськради підвищив тариф на послугу з перевезення пасажирів метрополітеном до 8 гривень, в тролейбусах і трамваях до 6 гривень. Нові тарифи чинні з 7 лютого.

Тарифи, що діяли до цього рішення, протрималися менше року. Минулого разу міськвиконком підвищив вартість проїзду з 29 квітня 2018 року: у метро – на 25%, або на 1 гривню до 5 гривень, у міських трамваях і тролейбусах – на 33%, або на 1 гривню до 4 гривень. Перед цим тарифи на проїзд у міському електротранспорті Харкова підвищували у березні 2017 року.

15 лютого представники Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах та Ігор Черняк звернулися до суду з позовами про визнання недійсними рішень про підвищення вартості проїзду в міському електротранспорті.

Прокуратура почала кримінальне провадження за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою. Слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по ч. 2 ст. 382 КК України (умисне невиконання судового рішення посадовими особами).