Харківська міськрада пообіцяла ввести диференційовану оплату проїзду в міському електротранспорті

Фото: gx.net.ua

Влада Харкова планує розробити і впровадити диференційовану оплату вартості послуг з перевезення пасажирів і багажу в міському електротранспорті. Таке доповнення до рішення про встановлення нових тарифів на проїзд в метро, ​​трамваях і тролейбусах було прийнято сьогодні, 20 лютого, на засіданні виконавчого комітету.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Як повідомив заступник міського голови з питань інфраструктури міста Євген Водовозов, з пропозицією ввести диференційовану оплату проїзду до міськради надходили неодноразові звернення. До того ж подібна система широко використовується в різних країнах, впроваджена в столиці України.

За словами Водовозова, міськрада доручила підприємствам транспорту провести подібні варіанти розрахунків і повідомити на засіданні виконкому для подальшого їх прийняття. Чиновник додав, що до розробки системи диференційованої оплати будуть залучені фахівці Харківського національного університету міського господарства ім. А. Н. Бекетова. Спільно з комунальними підприємствами вони вивчать європейський досвід у сфері диференціації оплати проїзду і внесуть свої пропозиції. Терміни, коли подібна система буде впроваджена в Харкові, поки не встановлені.

Як повідомляв Харків Times, 6 лютого виконавчий комітет Харківської міськради підвищив тариф на послугу з перевезення пасажирів метрополітеном до 8 гривень, в тролейбусах і трамваях до 6 гривень. Нові тарифи вступили в силу з 7 лютого.

Діяли до цього рішення тарифи протрималися менше року. Минулого разу міськвиконком підвищив вартість проїзду з 29 квітня 2018 року: в метро – на 25%, або на 1 гривню до 5 гривень, і в міських трамваях і тролейбусах – на 33%, або на 1 гривню до 4 гривень. Перед цим тарифи на проїзд в міському електротранспорті Харкова підвищували в березні 2017 року.

15 лютого, представники Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах та Ігор Черняк звернулися до суду з позовами про визнення недійсними рішень про підвіщення вартості проїзду в міському електротранспорті.

Окружний адміністративний суд 19 лютого призупинив дію рішень виконавчого комітета Харківської міської ради про підвищення тарифів на проїзд у метрополітені та наземному електротранспорті.

Однак, вранці 20 лютого кондуктори в трамваях і тролейбусах вимагали оплату всупереч рішенню суду в розмірі 6 грн з одного пасажира.

Заступник мера Харкова Водовозов заявив, що міськрада не може виконати постанови суду про тарифи на проїзд.

Прокуратура 20 лютого розпочала кримінальне провадження за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою. Слідчі внесли до ЄРДР відомості за ч. 2 ст. 382 КК України (умисне невиконання судового рішення службовими особами).