Суд по ДТП на Сумській: за тиждень можуть оголосити вирок

Скриншот: UA: Харків

Сьогодні, 19 лютого, у Київському райсуді Харкова завершилися судові дебати у справі про ДТП із шістьма загиблими і такою ж кількістю постраждалих на вул. Сумській в центрі Харкова 18 жовтня 2017 року.

Про це повідомив кореспондент Харків Times із залу суду.

Підозрюваний Геннадій Дронов зачитав останнє слово зі сльозами на очах. Чоловік кається, але провину не визнає. Мовляв: на його місці міг опинитися кожен.

“Так, я не визнав провини в тому, що сталося. Своєї провини настання цього жаху, – але я усвідомлюю все. Усвідомлюю свою участь в цьому і каюсь. Я не один раз просив вибачення і в суді, і в камері перед Богом. Незлічену кількість разів, і зараз прошу вас: пробачте мене за те, що я був на цьому перехресті, за те, що як і всі інші почав рух з іншими автомобілями, за те, що в ті секунди не усвідомив, що відбувається”, – сказав він.

Олена Зайцева сказала підчас дебатів: “Я визнаю усі пункти порушень ПДР, які інкримінуются мені в обвинувальному акті. Я відчуваю свою провину і звісно, я ніколи не сяду більше за кермо, про це не може бути й мови. Я дійсно щиро каюся, саме тому я визнаю усі позови. Я буду намагатися з родиною погасити їх по мірі своїх можливостей. Я готова відповідати й нести покарання, яке мені призначить суд”.

Захисники Зайцевої наполягають, що у трагедії винен Дронов. “Водій Дронов мав більшу можливість уникнути ДТП, порушення ним ПДР, які мали причинно-наслідковий зв’язок з подією ДТП, були першими у часі і з подіями, коли на них першими мали реагувати водій Зайцева, вона вже не мала технічної можливості попередити зіткнення, тобто саме водій Дронов створив аварійну обстановку”,- сказав захисник Зайцевої Євген Мельниченко.

Зайцева визнала провину та компенсувала постраждалим матеріальні збитки.

“Я прошу призначити покарання Зайцевій Олені Олегівні з урахуванням наявності двох обставин, які пом’якшують покарання та статті 69/1 Кримінального кодексу України”, – сказала захисник Зайцевої Юлія Козир.

Звинувачення вимагає покарання у вигляді позбавлення волі строгом на десять років кожному з обвинувачених. Для ухвалення судового рішення суддя Віктор Попрас пішов до нарадчої кімнати. За словами секретаря, суддя може зачитати вирок вже за тиждень – 26 лютого.

Нагадаємо, аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. Зараз на лаві підсудних двоє – Олена Зайцева та Геннадій Дронов. Обом загрожує до 10 років позбавлення волі.