Суд у Харкові призначив заставу для підозрюваного у вимаганні грошей із двох харківських адвокатів

Фото: antikor.zp.ua

Київський районний суд Харкова обрав для 55-річного чоловіка, підозрюваного у вимаганні коштів із двох харківських адвокатів, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у 576 тис. грн.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Максим Блохін, прокуратура не погодилася з позицією суду та подала апеляційну скаргу з вимогою безальтернативного тримання під вартою.

“Підозрюваний неодноразово висловлював погрози у бік потерпілих та їх родичів, які вони сприймали як реальну загрозу. Окрім того, він має можливість переховуватися від слідства та впливати на свідків. Тому ми вважаємо, що він має перебувати під вартою без можливості внесення застави”, – відзначив Блохін.

Як з’ясувало слідство, чоловік вимагав 900 тис. дол. з двох адвокатів. Підозрюваний вважав, що юристи недостатньо професійно представляли в суді інтереси його дружини, через шо вона нібито не отримала в цивільній справі майже 25 млн. грн. Він вирішив, що адвокати мають повернути сплачений за юридичні послуги гонорар, а також не виграні в суді кошти.

У разі відмови “розплатитися”, чоловік погрожував потерпілим фізичною розправою з ними особисто та з їх близькими родичами.

Побоюючись за своє життя та життя близьких, юристи погодилися на умови вимагача. 13 лютого під час одержання частини коштів чоловіка затримали співробітники СБУ. Того ж дня йому повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу (вимагання з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень).

Як повідомляв раніше Харків Times, співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією блокували діяльність організованого угруповання, яке спеціалізувалося на вимаганні грошей від підприємців Харківської області, та затримали одного з його організаторів.

До складу банди входили вихідці однієї з країн Кавказького регіону. Зловмисники мали розгалужені зв’язки з представниками кримінальних кіл сусідніх держав, зокрема на території РФ.

Співробітники СБУ задокументували факт вимагання від місцевого адвоката 400 тис. доларів як “відсоток” за використання взятих у борг коштів у розмірі 20 тис. доларів. У разі несплати “данини” рекетири погрожували чоловікові та його родині фізичною розправою.

Правоохоронці затримали у центрі Харкова одного з організаторів угруповання під час отримання частини цієї суми.