Перевірка будинку дитини № 3: занедбані діти та чисельні порушення

Занедбаність, бруд та байдужість персоналу до дітей – так описали монітори Української мережі за права дитини свої враження від перевірки КЗОЗ “Обласний будинок дитини №3” Харківської обласної ради.

Про це йдеться у звіті організації.

Заклад розрахований на 100 ліжко-місць, проте під час перевірки встановлено, що у ньому перебувають 107 дітей.

В закладі працюють 172 співробітника – враховуючи кількість дітей, що перебувають в закладі на реабілітації разом з батьками, фактично на одну дитину припадає двоє дорослих. Два логопеди та психолог працюють винятково з дітьми, у яких є батьки. Інші доступу до даних спеціалістів не мають, їх розвитком ніхто з вихователів також не займається. Плани виховної та індивідуальної роботи на 2018-20019 рік взагалі відсутні, атестації педагогічних працівників проводяться формально (на момент перевірки в наявності не було жодного плану виховної роботи, жодної інформації щодо атестації педагогічних працівників, будь-якої методичної розробки тощо).

При цьому в закладі, всупереч законодавству, перебувають діти, які мають вік сім – вісім років, хоча відповідно до Положення про будинок дитини, вік дітей не повинен перевищувати чотирьох років. Інші повинні переводитись до освітянських закладів після досягнення трьохрічного віку. “Окрім іншого, це порушення вимог Закону України “Про освіту”, бо цих дітей, звісно, ніхто не навчає”, – йдеться у звіті.

Монітори звернули увагу на замалу кількість іграшок в групах, в той час як комори закладу забиті волонтерськими іграшками, які дітям не дають – за поясненням персоналу, щоб вони їх не розкидали. Здивувало моніторів і те, що одяг та канцтовари часто закриті в групах на замок, проте в зоні дитячого доступу перебувають хімічні речовини, оцет, миючі засоби.

У дітей немає банних рушників, меню в будинку дитини відсутнє, проби продуктів не знімаються і не зберігаються.

“Чоловік, що займається закупівлею продуктів до закладу, на момент перевірки був у нетверезому стані і пояснень щодо алгоритму закупівлі продукції надати не зміг. Фактично сертифікати якості продуктів в закладі відсутні. В харчуванні дітей дієт-сестрою взагалі не дотримуються норми перспективного меню на зимово-весняний період”, – пишуть монітори.

На кухні будинку дитини панує безлад, холодильники брудні, стікери на продуктах харчування відсутні, крупи та мука зберігаються на підлозі у відкритих мішках поруч із олією та брудними целофановими пакетами. Крім продуктів для дітей в холодильниках на харчоблоку монитори побачили “купу дивних для будинку дитини продуктів”: давно і невідомо для чого заморожений перець, сало, залишки домашньої консервації сумнівного виду, квашену в каструлі та в деяких місцях вже почорнілу капуста власного виробництва. Також у великій кількості там зберігалася заморожена баранина, яку дітям взагалі давати не можна.

Виявилося, що у маніпуляційному кабінеті будинку дитини частина ліків протермінована, проте, в коморі старшої медсестри – їх купа і вони перебувають в повному безладі. Відповідно до кошторису за 2018 рік, заклад отримав ліків на загальну суму 260 тис. грн.

“Не зважаючи на те, що в будинку дитини – багато персоналу, дітей, в першу чергу малюків та дітей з особливими потребами, місяцями (особливо в холодні пори року) не виводять на вулицю. На питання, чому порушується режим, монітори отримали відповідь “бо це ж важко”. Справжню причину “важкості” роботи персоналу і неможливості належним чином утримувати дітей, представники моніторингової групи зрозуміли тоді, коли, вивчаючи документацію, встановили, що штат працівників штучно збільшений фактично в два рази. Директором будинку дитини впроваджено “чудову” схему відмивання коштів, коли працюючим в закладі фахівцям приписують начебто відпрацьовані години, гроші за які вони, після фактичного отримання заробітної платні, віддають безпосередньо керівництву будинку дитини. Про надходження волонтерської допомоги навіть писати не хочеться, бо її дуже багато і далеко не завжди вона враховується кошторисною документацією”, – йдеться у звіті.

Монітори зазначають, що як наслідок такого “хазяйнування”, заклад, не зважаючи на небайдужість волонтерів та бізнес-структур, занедбаний, брудний, крани та унітази протікають, діти не отримують належної уваги, освіти та розвитку. “Персонал їх проблемами взагалі не переймається, проте керівництво чудово вирішує питання власного збагачення. Але це вже інша історія і нею повинні зацікавитись геть інші структури”, – наголошують вони.

В рамках проекту, який здійснюється громадською спілкою “Українська мережа за права дитини” (до складу організації наразі входять 20 НУО) спільно з офісом Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, Міністерством соціальної політики України, за підтримки офісу ЮНІСЕФ Україна, 12 лютого проведено перший день моніторингового візиту до закладів та установ Харківської області. Протягом дня одночасно працювали дві моніторингові групи. Вони відзначили, що найкращими протягом дня були враження від роботи персоналу Харківської лікарні №16 із дітьми, які опинились там на лікуванні через соціальні причини. “Цілком непогано в частині захисту прав дитини працюють представники Харківського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей “Надія”. Не можемо сказати, що зауважень у представників моніторингової групи не було, проте всі вони доволі незначні і на їх виправлення не потрібно багато часу та зусиль”, – йдеться у звіті.