У двох мешканок Харківщини медики дістали з очей паразитів

Фото: mitsar.spb.ru

У лютому в Харківській області зареєстровано 2 випадка дирофіляріозу – захворювання, яке передається через укуси кровосисних комах. Перший випадок 7 лютого виявили у мешканки Первомайського району, через декілька днів – у харків’янки. Про це повідомляє Харківський обласний лабораторний центр.

Жінки скаржилися на набряк, почервоніння та болі в області лівого ока. Фахівці міської клінічної лікарні № 14 імені Гіршмана провели оперативні втручання і видалили паразитів. Довжина нематоди, що містилася в оці харків’янки, склала 10,5 см. Взагалі ці паразити в тілі людини можуть вирости до 30 см, підкреслили в лабцентрі.

За місцем проживання хворих медики провели необхідні епідеміологічні заходи.

В лабцентрі нагадали, що дирофіляріоз — паразитарне захворювання, яке передається через укуси кровосисних комах, здебільшого комарів. Зараження дирофіляріозом відбувається у період активного нападу комах (травень-жовтень), під час укусу яких в організм людини потрапляють личинки паразита, які повільно ростуть. У зв’язку з цим, клінічні прояви хвороби можуть проявлятися у будь — який період року.

Щоб попередити зараження дирофіляріозом необхідно використовувати репеленти для індивідуального захисту від нападу комарів, знищувати комарів у місцях виплоду, помешканнях, тваринницьких приміщеннях, проводити засітчування вікон та дверей від зальоту комарів, захищати тварин від укусів комах.