На Харківщіні СБУ затримала крадіїв нафтопродуктів із залізничних цистерн (доповнено, фото)

Фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки України викрили та блокували діяльність організованого угруповання, учасники якого розкрадали нафтопродукти акціонерного товариства “Укргазвидобування” НАК “Нафтогаз України”. Про це повідомляє речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його словами,  організував механізм розкрадання світлих нафтопродуктів із залізничних цистерн мешканець Балаклійського району Харківської області.  До протиправної діяльності він залучив кількох спільників, зокрема посадових осіб залізничної станції. Спільники вказували, в яких цистернах знаходиться конкретний вид нафтопродуктів: бензин, дизельне паливо чи газовий конденсат. Також вони забезпечували розміщення цистерн на конкретних коліях протягом часу, що необхідний для крадіжки.

Інші учасники групи у ночі за допомогою спеціального обладнання розкривали цистерни та зливали нафтопродукти у транспортні засоби, спеціально обладнані резервуарами. За інформацією СБ України учасники групи вчиняли крадіжки два-три рази на тиждень, викрадаючи щоразу майже дві тонни палива.

Правоохоронці затримали учасників угруповання під час спроби викрадення з цистерни партії газового конденсату загальною вагою сім тонн на суму понад сто тисяч гривень.

Під час низки обшуків за місцями проживання членів групи правоохоронці вилучили велику кількість речових доказів: підготовлені для реалізації нафтопродукти, спеціально обладнані транспортні засоби, гнучкі трубопроводи, а також гроші, що отримані від протиправної діяльності.

Кримінальне провадження здійснюється за ознаками ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу (крадіжка). Вирішується питання щодо перекваліфікації дій зловмисників за ч. 5 ст. 185 КК як вчинених організованою групою.

Oперація з викриття злочинної групи відбувалася спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Прес-служба прокуратури області уточнила, що 40-річний мешканець Балаклійського району залучив для злочинної діяльності ще трьох знайомих, один з яких – працівник залізничної станції. Правоохоронці затримали підозрюваних 9 лютого.