Суддю, що заарештувала харківського правозахисника, на півроку усунули від роботи

Фото: topor.od.ua

Вища рада правосуддя (ВСП) тимчасово відсторонила суддю Вовчанського районного суду Харківської області Ірину Уханьову від правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності. Відповідне рішення було прийнято 5 лютого в відповідь на скарги, які подали правозахисник Максим Корнієнко та заступник прокурора Харківської області Павло Вінда. Про це повідомляє Вища рада правосуддя.

Зокрема, скаржники зазначали, що в судовому засіданні 14 листопада 2016 суддя Уханьова безпідставно заборонила Корнієнку, який в якості правозахисника перебував в судовій залі, записувати на відео те, що відбувається під час судового розгляду. У скарзі йшлося про те, що суддя Уханева викликала поліцейських, які безпідставно склали на Корнієнко протокол про адміністративне правопорушення за статтею 185 КУпАП.

“Усвідомлюючи відсутність в діях Корнієнко М.Ю. складу адміністративного правопорушення, суддя притягла до адміністративної відповідальності, застосувавши адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб”, – йдеться в повідомленні ВСП.

При розгляді скарги ВСП встановив, що Уханьова дійсно навмисне допустила порушення прав людини і основних свобод, грубо порушила закон, що призвело до неправомірного позбавлення волі, навмисне не забезпечила обвинуваченому права на захист і допустила поведінку, яке підриває авторитет правосуддя.

Разом з цим члени ВСП встановили, що Ірина Уханьова тоді була єдиною суддею, яка здійснювала правосуддя в Вовчанському районному суді області, при цьому штатним розписом передбачено 5 посад суддів. Це зумовило надмірне навантаження, що, в свою чергу, вплинуло на якість розгляду судових справ.

Також рада прийняла до уваги позитивну характеристику судді, яку надав голова апеляційного суду Харківської області.

Рішенням ВСП суддю на шість місяців усунули від правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді. Її направили в Національну школу суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації за курсом суддівської етики, порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення, практики застосування статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Після цього суддя має пройти кваліфікаційне оцінювання.

Максим Корнієнко – член Громадської ради при Харківській облдержадміністрації, позиціонує себе як правозахисник і нерідко представляє інтереси сторін в судах.