Правоохоронці розслідують загибель цуценят рідкісної породи у Харківській області

За заявою представника громадської організації “Центр порятунку тварин. Харків” у Шевченківському відділі поліції міста розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 299 КК (жорстоке поводження з тваринами у відношенні двох та більше тварин). Це пов’язано із знайденням на узбіччі дороги поблизу с. Олександрівка Харківського району області трьох цуценят рідкісної породи тоса-іну, двоє з яких загинули.

Як повідомили у прес-службі прокуратури області з посиланням на керівника місцевої прокуратури №1 Катерину Шевцову, на всіх знайдених цуценятах були чіпи.

Наразі поліція під процесуальним керівництвом прокуратури проводить необхідні слідчі дії для встановлення всіх обставин події.

Як раніше повідомляли українські ЗМІ, цуценят виявили 3 лютого. Песик, який вижив, “облизував мертвих брата й сестру та не підпускав до них людей”. Вік малюків – близько півроку. Лікарі оглянули живе цуценя й зробили висновок, що той здоровий, за винятком запалення третього повіка на одному з очей, що виправляється нескладною операцією.

Виявлена по чіпах заводчиця пояснила волонтерам, що у п’ятницю, 1 лютого, вона продала чотирьох цуценят породи тоса-іну “перекупникам”, однак у жінки не виявилося ані договорів на продаж, ані контактів покупців.

Усе це справляє досить дике враження. Особливо з огляду на той факт, що редакції ХТ вдалося виявити на OLX рівно одне оголошення про продаж цуценят цієї породи – харківське, від 15 січня. Ціна собак – тисяча євро. Ціни на цю породу варіюються від 600 доларів до все тієї ж тисячі євро і в суміжних країнах. Відомо, що за межами батьківщини породи – Японії – тоса-іну взагалі небагато, та й у самій Японії це досить рідкісна порода. Тоса-іну (або японський мастиф) – порода бійцівських собак, єдиних молосів у Японії, виведена наприкінці позаминулого століття. На думку японських заводчиків, собаки, народжені й вирощені поза Японією, сильно поступаються за своїми кондиціям аборигенним.

Як повідомляв Харків Times, дільничні поліцейські в с. Козіївка Краснокутського району області попередили 48-річного місцевого мешканця про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу (жорстоке поводження з тваринами) за вбивство собаки, яка заважала йому своїм гавкотом.