У Харкові перейменують дві вулиці і встановлять меморіальну дошку

Фото: www.city.kharkov.ua

Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища сьогодні, 5 лютого, підтримала пропозиції про перейменування двох вулиць Харкова і встановити меморіальну дошку.

Про це повідомила прес-служба Харківської міськради.

Надійшла пропозиція частину вул. Конторської назвати на честь колишнього генерального директора КП “ВТП “Вода”, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Валерія Петросова, який понад 30 років очолював підприємство. У квітні виповниться 10 років з дня його смерті.

Крім того, члени комісії схвалили пропозицію перейменувати вулицю Халтуріна (російський терорист, який убив під час вибуху бомби 11 і поранив 56 осіб під час невдалого замаху на імператора Олександра II у Зимовому палаці 5 лютого 1880 року, повішений в Одесі після участі у вбивстві прокурора Василя Стельнікова в 1882 році – Харків Times). Вона буде названа в честь братів-вчених – видатного фізика Олександра Ахієзера і математика, одного із засновників Харківського фізико-математичного ліцею № 27 Наума Ахієзера. Вулиці планують дати назву – вул. Академіків Ахієзерів.

Колектив школи №62 виступив з ініціативою встановити меморіальну дошку учаснику бойових дій, командиру взводу окремого 22-го батальйону 92-ї бригади Збройних сил України Вадиму Гусакову, який працював у школі вчителем історії та заступником директора.

Остаточні рішення про перейменування вулиць будуть прийняті на сесії Харківської міської ради.

Як повідомляв ХарківTimes, раніше народний депутат Олександр Грановський запропонував назвати одну з вулиць Харкова на честь братів Наума і Олександра Ахієзерів.