В Харкові на стихійному смітнику виявили трупи свиней з АЧС

Фото: mukachevo-rada.gov.ua

1 лютого на стихійному сміттєзвалищі, що розташоване при виїзді з вулиці Світлої на Кільцевий шлях в Московському районі Харькова виявлено трупи та рештки свиней у мішках.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області. Фахівці Держпродспоживслужби провели епізоотичне розслідування та відбір проб патологічного матеріалу від трупів свиней.

“За результатами досліджень Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області у патологічному матеріалі виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней”, – йдеться в повідомленні.

2 лютого проведені заходи по знищенню трупів свиней та їх решток шляхом спалювання та дезінфекція місця спалювання. Заходи по ліквідації інфікованого об’єкту проводились за участі представників Національної поліції та Державної служби з надзвичайних ситуацій.

4 лютого заплановано проведення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській міській раді з метою недопущення розповсюдження збудника африканської чуми свиней.

Фахівці звернулися с проханням до харків’ян інформувати Держпродспоживслужбy при підозрі на захворювання тварин. Крім того не купувати продукти тваринного походження в невстановлених місцях. Керівникам господарств запропоновано забезпечити високий рівень біозахисту на фермах. Ці заходи, на думку фахівців, допоможуть не допустити розповсюдження збудника АЧС на території області.

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Вперше виявлено в 1903 р. в Африці. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.