Байбак Тимко III спрогнозував тепло в квітні

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

Байбак Тимко III, який живе на біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна в селищі Гайдари Харківської області, “спрогнозував”, що березень буде холодним, а весна настане в квітні і буде теплою.

Про це оголосив на церемонії, що відбулася на території біостанції, хранитель байбака, старший викладач біологічного факультету Надія Токарська.

“Весна настане. Але, на жаль, в березні нас ще очікують заморозки. Тепла і сонячна погода нас чекає в квітні”, – сказала Токарська, яка “порадилася” з байбаком.

За словами Токарської, біологи стурбовані зменшенням популяції байбака в Україні. “Ми зверталися до Міністерства екології та природних ресурсів, щоб промоніторити популяцію бабака. Але, на жаль, ми отримали негативну відповідь, нам сказали, що ця проблема їх не стосується, і допомога в оформленні документів – це не їхня справа. Виконавець від Мінприроди Лідія Шпектровська на наше прохання допомогти сказала, що вони цим не займаються “, – сказала Токарська.

За її словами, в Україні спостерігається подальша фрагментація ареалу розселення байбаків. Так, в регіональному ландшафтному парку “Великобурлуцька степ” протягом чотирьох років після того, як припинився випас худоби, колонії байбака різко почали скорочуватися. На 2018 рік у Луганській області налічується 1,5 тис. особин байбака, в той час як в 80-ті роки минулого століття кількість особин перевищувало 30 тис.

В Одеській області відбувається полювання на байбака. “За нашими даними, був відстріл близько 100 особин, і в цій області налічується всього лише 300-350 особин. При такому знищення популяції сімейство просто не витримає і зникне”, – зазначила Токарська.

Це – друге прогнозування бабака Тимка III, який змінив у 2018 році свого батька Тимка II “на посту” провісника приходу весни.

Бабаку Тимку III 3 роки, його “рост” – 45 см, вага – близько 10 кг. Він до цих пір “не знайшов” себе подругу.

2 лютого 2018 року Тимко “передбачив”, що весна настане через 6 тижнів і буде теплою.

День байбака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти і екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака, який відзначається щорічно 2 лютого в США.

Перша згадка про День байбака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став в 1886 році.

За американською традицією вважається, що якщо цього дня бабак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізня, а якщо день похмурий і тіні немає – то рання.

В Україні байбак охороняється законом.