Кернес відмовився їхати до суду без охорони

Фото: UA:Харьков
Фото: UA:Харьков

Харківський міський голова Геннадій Кернес сьогодні знову знову не приїхав до Полтавського апеляційного суду. Як пояснив адвокат Кернеса Олександр Гунченко, його підзахисний відмовився їхати, оскільки йому не надали охорону. Про це повідомляє UA: Харків.

Олександр Гунченко нагадав, що за рішенням Київського райсуду Полтави від 18 травня 2015 року обвинуваченим Кернесу і двом його охоронцям Блінніку та Сміцькому повинні надати охорону.

«Ця постанова суду діє.  Її ніхто не відміняв і не оскаржував. Проте, з невідомих для нас причин, охорона знята. Нас ні дорогою в Полтаву, ні тут в суді, ні з Полтави назад до Харкова ніхто не супроводжує, крім так званих активістів, які представляють для нас певну загрозу. Адже ми не фахівці в галузі охорони і захищатися самостійно ми не вміємо. Київський райсуд Полтави не дарма виніс зазначену ухвалу, були тому причини, вони вказані в постанові», – заявив Гунченко.

На сьогоднішньому засіданні захисник подав клопотання, в якому просив забезпечити необхідні заходи безпеки відносно обвинувачених Кернеса, Блінніка та Сміцького.

Прокурор Олександр Ганілов не виступав проти заходів безпеки, але, на його думку, підстав для цього захист не привела. Адвокат потерпілих Тетяна Зелькіна заявила, що рішення Київського райсуду не зобов’язує здійснювати охорону обвинувачених під час слідування до суду. На її думку, охороняти обвинувачених необхідно тільки в залі суду.

Вислухавши думку представників всіх сторін, колегія суддів задовольнила клопотання захисту. За рішенням суду, щодо обвинувачених Геннадія Кернеса, і двох його охоронців Віталія Блінніка та Євгена Сміцкого повинні бути вжиті заходи безпеки. Полтавська міліція, згідно з постановою, має забезпечувати охорону в суді, харківська – під час слідування в Полтаву.

Прокурор клопотав про застосування примусового приводу Геннадія Кернеса, але суд його відхилив. Наступне засідання призначили на 15 лютого.

Як повідомляв Харків Times, з 12 листопада 2018 року Полтавський апеляційний суд не може розпочати розгляд трьох апеляцій на закриття кримінального провадження проти мера Харкова Геннадія Кернеса і двох його охоронців, обвинувачених у викраденні і тортурах активістів Євромайдану. Ні на одне засідання, призначене за три місяці, Геннадій Кернес не з’явився. Адвокати мера називали в суді різні причини неявки їх підзахисного. Так, Геннадій Кернес не приїжджав через погіршення стану здоров’я. Попереднє засідання, призначене на 18 січня, він пропустив тому, що не отримав повістку до суду.

10 серпня Київський райсуд Полтави закрив кримінальне провадження проти мера Харкова Кернеса, обвинуваченого у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року.

12 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність повернення справи Кернеса на розгляд до суду – «для прийняття об’єктивного вироку».