На наступному засіданні суду у справі про резонансну ДТП на Сумській сторони перейдуть до дебатів

Фото: София Митина

Сьогодні, 30 січня, відбулося чергове засідання Київського районного суду у справі про резонансне ДТП на Сумській, під час якого в жовтні 2018 року загинули шість чоловік, а ще п’ятеро отримали травми.

Як передав кореспондент ХТ із зали суду, суд розглянув чергове клопотання адвоката Сергія Перепелиці, захисника підсудного Геннадія Дронова, про відвід експертів з Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

На думку Перепелиці, експерти некомпетентні, оскільки так і не змогли встановити точну швидкість автомобіля Lexus, яким керувала друга підсудна, Олена Зайцева. Суддя Віктор Попрас заперечив на це, що експерти з Дніпра, думку яких вважає значущою Перепелиця, “визначили не швидкість машини на момент аварії, а лише її середні показники під час руху”. Таким чином, суд відхилив клопотання Перепелиці про те, щоб при визначенні вироку були прийняті до уваги висновки експертів з Дніпра, а не три експертизи фахівців з Інституту ім. Бокаріуса.

У свою чергу, сторона звинувачення вважає позицію Перепелиці “необґрунтованою”.

“У кримінально-процесуальному законодавстві чітко виначені підстави для відводу експертів. Вони повинні володіти правами учасників процесу. Й ані вони, ані їхні родичі не повинні бути зацікавлені в результатах експертиз. Ні те, ані інше не було ніяким чином підтверджено, тому сторона обвинувачення повністю заперечує проти задоволення цього клопотання “, – заявив у суді прокурор Ігор Омельченко.

Також проти відводу харківських експертів виступили й захисники Олени Зайцевої. Більш того, її адвокат Юлія Козир подала суду клопотання про визнання неприпустимими висновків фахівців з Дніпра.

“Вони грубо порушили свої посадові інструкції. А заяву про відвід харківських експертів має ознаки затягування процесу”, – заявила Козир.

Втім, це клопотання також було відхилено.

Експерти з Інституту ім. Бокаріуса пояснили неможливість встановлення швидкості, з якою рухався Lexus Зайцевої, кількома причинами: нерівномірність руху автомобілю, розмитість кадрів зйомки та кут огляду. Крім того, відсутній єдиний безперервний запис руху машини та моменту ДТП.

Наступне засідання відбудеться 6 лютого, й на ньому суд вже перейде до стадії судових дебатів. Першою повинна виступити сторона звинувачення.

Як повідомляв Харків Times, аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофору. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску та на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар і збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро людей отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні.

Зараз на лаві підсудних двоє – Олена Зайцева та Геннадій Дронов. Обом загрожує до 10 років позбавлення волі.