Черговий “реабілітаційний центр” прикрили у Харкові

Фото: khar.gp.gov.ua

Харківська місцева прокуратура №3 та Немишлянський відділ поліції 29 січня припинили діяльність підпільного “реабілітаційного центру”, який діяв під виглядом благодійної організації.

Фото: khar.gp.gov.ua

Як повідомили у прес-службі прокуратури області з посиланням на керівника місцевої прокуратури Руслана Скуратовича, “пацієнтів” центру, що розташовувався у знімному приватному будинку, доставляли туди проти їхньої волі та “утримували силою й погрозами”.

Фото: khar.gp.gov.ua

Як розповів Скуратович, у потерпілих забирали особисті речі, гроші та мобільні телефони, “фактично позбавляючи можливості покликати на допомогу”.

“Людей замикали у будинку. Вони не мали змоги самостійно покинути будівлю й повинні були виконувати встановлені організаторами центру правила. У разі опору або спроби втечі до потерпілих застосовували тортури: били, не випускали на прогулянки, силоміць тримали у холодній воді або у холодному приміщенні тощо “, – підкреслив керівник місцевої прокуратури.

Фото: khar.gp.gov.ua

Усього правоохоронці звільнили “з полону” 25 осіб, серед яких були троє неповнолітніх: дівчата 15 та 17 років і 17-річний юнак.

Наразі прокуратура вже затвердила 35-річному чоловікові підозру в незаконному позбавленні волі й тортурах більш, ніж двох осіб (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу). Підозрюваний затриманий, правоохоронці зайняті пошуком інших осіб, причетних до скоєння злочину.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура затвердила обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розбійного нападу на самотню пенсіонерку (ч. 3 ст. 187 Кримінального кодексу). 33-річного лозівчанина підозрюють у тому, що він пограбував стареньку й три доби пиячив у її будинку, фактично взявши 89-річну жінку в заручники.