Харків та область замело

Фото: kh.dsns.gov.ua

Станом на 9:00 сьогодні, 24 січня, снігопад закінчився практично у всіх районах області, повідомляє прес-служба Харківської обласної державно адміністрації з посиланням на Службу автомобільних доріг.

Під час інтенсивного снігопаду на дорогах області працювали 200 одиниць снігоприбиральної техніки. Протягом останньої доби використано близько тисячі кубометрів піщано-сольової суміші та 106 тонн технічної солі.

На даний час техніка працює на всіх напрямках.

“Проїзд забезпечений на всіх автодорогах загального користування державного значення Харківської області”, – підкреслив представник облдержадміністрації.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Міжнародний аеропорт “Харків” працював цієї доби у звичайному режимі, за графіком й без аварій.

Також представник обладміністрації повідомив журналістам, що аварій у системах життєзабезпечення області, зокрема, на електромережах також не зафіксовано. На думку фахівців, “нинішній снігопад не повинен спричиняти аварії”, оскільки не було ані сильного вітру, ані налипання снігу.

Як повідомляють у міськраді, на вулицях міста сьогодні сніг прибирають 119 одиниць техніки. Вночі ж, за даними комунального підприємства “Шляхрембуд”, у прибиранні були задіяні 123 автомобіля. На дороги міста за минулу добу висипали 1214,5 кубометрів піщано-сольової суміші та 366 тонн солі.

За інформацією Департаменту комунального господарства, у парках та скверах розчищенням, прибиранням і вивезенням снігу, посипанням доріжок піском займаються близько 350 комунальників. У роботах задіяні 35 одиниць техніки.

Прес-служба ДСНС області повідомила, що за останню добу рятувальники неодноразово надавали допомогу автівкам, що потрапили у біду через замети, у Вовчанському, Харківському, Сахновщинському, Печенізькому, Барвінківському, Шевченківському, Лозівському районах області та в Індустріальному районі міста.

Фото: kh.dsns.gov.ua

Зокрема, звільнили карету швидкої допомоги, яка застрягла у сніговому заметі на залізничній станції Жихор, та “доставили медиків до хворого”.

Крім того, цього дня бійці ДСНС рятували п’ятьох рибалок, які не зуміли виїхати з льоду Печенізького водосховища. Рибалки зателефонували до Служби порятунку близько 18:40 та повідомили, що їх автомобіль Renault Kangoo замело на льоду поблизу с. Хотомля Вовчанського району.

“Люди замерзали та просили про допомогу”, – повідомили у прес-службі.

На допомогу замерзають рибалкам виїхало оперативне відділення рятувальників на пересувному пункті обігріву, обладнаному на базі автомобіля з підвищеною прохідністю ЗіЛ-131. Однак і це авто не змогло пробитися до замерзаючих крізь снігові замети, тож близько кілометра рятувальники рухалися пішки. З рибалками вони весь час були на телефонному зв’язку, “надавали психологічну допомогу та корегували напрямок руху”. Всіх замерзлих доставили до рятувальної машині, де вони змогли зігрітися й оговтатись, а потім – на пожежний піст у сел. Старий Салтів, де постраждалих рибалок нагодували й напоїли гарячим чаєм.

Фото: kh.dsns.gov.ua

ДСНС попереджає, що за прогнозами Харківського Гідрометцентру, сьогодні, 24 січня, погода не покращиться. Днем, враховуючи різке потепління, очікується мокрий сніг та навіть дощ, на дорогах ожеледь, ожеледиця й туман з видимістю 200-500 метрів. Вночі синоптики прогнозують значний сніг, мокрий сніг та його налипання. Вітер південно-східний 7-12 м/с, вночі пориви до 15-20 м/с. Температура повітря по області вночі 4-9 градусів морозу, вдень – від 2 градусів морозу до 3 тепла. У місті вночі – 6-8 градусів морозу, вдень – близько нуля.

Як повідомляв Харків Times, 23 січня близько 8:00 до Харківської області з боку Полтавської області зайшов циклон, який приніс опади у вигляді снігу при температурі від 9 до 12 градусів морозу.