У Харкові пройшов шаховий “Матч столиць”

У Харкові відбулося масштабний шаховий захід “Матч столиць” – за дошками зустрілися команди кращих шахістів Харкова і Києва, по 20 осіб з кожного боку. Турнір, організований Харківською обласною федерацією шахів, тривав два дні та проходив в Premier Palace Hotel Kharkiv. Переможцем “Матчу столиць” в результаті стала команда київських шахістів.

“Матч столиць – дуже важлива подія не тільки для Харкова, але й для всієї шахової України. Мабуть, вперше за дошками зустрілися команди такого рівня і представництва – тут дійсно були кращі спортсмени країни. Упевнений, що захід зробив дуже багато для популяризації шахів в місті та області – сотні глядачів прийшли подивитися на своїх кумирів, взяли участь в сеансах одночасної гри, десятки школярів записалися в безкоштовні шахові гуртки”, – сказав віце-президент обласної федерації шахів Олександр Ковчан.

У матчі взяли участь дворазові Олімпійські чемпіони Павло Ельянов та Олександр Моїсеєнко, чотирнадцята чемпіонка світу і перша серед українських шахісток Ганна Ушеніна, чемпіон світу в командному заліку Володимир Баклан, срібний призер Всесвітньої шахової Олімпіади-2018 Юлія Осьмак, наймолодший гросмейстер Європи Кирило Шевченко, чемпіон світу до 10 років з рапіду та бліцу Тихон Черняєв. Крім того, в рамках “Матчу столиць” пройшов турнір серед школярів, в якому взяли участь 164 дитини.

За словами президента Харківської обласної федерації шахів Олександра Грановського, головна мета “Матчу столиць” – пробудити інтерес до шахів серед дітей шкільного віку.

“Я вітаю з перемогою киян, а також всіх, хто брав участь в цьому товариському турнірі. Я знаю, що було не просто, боротьба була гостра і не всі залишилися задоволені своїми результатами. Це означає, що ми підвели риску, порівняли свої знання і тепер знаємо, що робити далі. Упевнений, що незабаром Харків покаже зовсім інший результат. Важливо також, що ми провели турнір серед школярів – це саме ті шахісти, якими ми найближчим часом будемо пишатися. На жаль, в Україні з тієї чи іншої причини цей вид спорту не є популярним, у федерацій не завжди є можливості залучати і навчати таких дітей. Ми постараємося в Харкові це питання змінити. У всякому разі, я зроблю все, що від мене залежить “, – сказав Грановський.

За словами олімпійської чемпіонки з шахів, харків’янки Ганни Ушеніної, подібні заходи вкрай важливі для розвитку шахів в Україні.

“Вперше я беру участь в подібному заході – не пригадаю, щоб турніри проводилися на такому високому рівні. Це хороша ідея, і я сподіваюся, що це буде тривати. Мені сподобалася ідея грати між містами – із задоволенням візьму участь у матчі-відповіді в Києві “, – наголосила Ушеніна.

Як повідомлялося, в кінці минулого року президентом Харківської обласної федерації шахів був обраний Олександр Грановський.

Фоторепортаж про перший день турніру: У Харкові розпочався шаховий турнір “Матч двох столиць”