Харківська опера приєднується до Opera Europa

Фото: hatob.com.ua

Харківський національний академічний театр опери та балету підпише договір про приєднання до організації Оpera Europa. Церемонія підписання відбудеться 22 січня, в цей день в Харків спеціально приїде директор Opera Europa Ніколас Пейн (Nicholas Payne).

Про це йдеться у повідомленні театру.

“Ми не випадково обрали для підписання договору 22 січня, День Соборності України, день, коли ми відзначаємо сторіччя від дня підписання Акта Злуки, що об’єднав схід і захід країни. Дуже символічно, що саме в цей день Схід Опера підтвердить свою європейську ідентичність і прагнення розвивати зв’язки з європейським професійним співтовариством, приєднавшись до організації, яка об’єднує сьогодні 170 театрів і фестивалів з 43 країн”, – зазначив генеральний директор – художній керівник Харківського національного академічного театру опери та балету (Схід Опера) Олег Орищенко.

Приєднання до Opera Europa, за його словами, відкриває принципово нові можливості для співпраці з відомими режисерами, диригентами, солістами, для професійного обміну, творчого пошуку, участі в найбільших міжнародних фестивалях.

“Наприклад, Opera Europa надає своїм учасників можливості онлайн-трансляцій вистав, дає доступ до форумів, баз даних, інформаційних бюлетенів, щорічних конференцій. Ми зможемо брати участь у міжнародних мистецьких акціях, координуючись з іншими європейськими театрами”, – сказав він.

Ще одним важливим символом, за його словами, є те, що після церемонії підписання всі її учасники стануть гостями на оперній виставі “Мазепа”, який харків’яни вперше в Україні поставили за українськім лібрето. Ця редакція опери, на противагу багатовіковій російській пропаганді, розкриває образ Мазепи як справжнього національного героя, який мріяв ввести Україну в європейську сім’ю народів. А співавтором українського лібрето є Лонгин Цегельський, один з ініціаторів Акту Злуки, підписаного 100 років тому, 22 січня 1919 року. До сих пір його редакція лібрето використовувалася в постановці “Мазепи” лише в США і Канаді.

Схід OPERA – новий бренд Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка. Під цим брендом восени театр відкрив свій 143-й сезон. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним національним академічним театром опери та балету на Сході України. Новий бренд покликаний оновити сприйняття театру і запустити інноваційну ідею розвитку театру як сучасного центру музичної і театральної культури, орієнтованого не тільки на класичний репертуар, а й на сучасні та експериментальні постановки, на відкритість новому і просування актуальної української та світової культури в молодіжне середовище.