Міськрада попереджає про падіння бурульок та снігу з дахів

Фото: ХарківTimes

Харківська міська рада просить мешканців міста з обережністю проходити вздовж житлових будинків, звертати увагу на бурульки над козирками під’їздів та іншими виступаючими конструкціями будівель.

Про це повідомила прес-служба міськради із посиланням на директора Департаменту житлового господарства Романа Нехорошкова.

“Ми просимо людей бути уважними та обережними. Дивитися, де є бурульки, обходити ці місця, тому що ймовірні випадки сходження льоду та снігу”, – сказав Нехорошков.

Він підкреслив, що ситуація з льодом на покрівлях у місті “напружена”, до середини січня від харків’ян надійшло більше заявок, ніж за всю зиму минулого року.

За словами директора Департаменту, сьогодні у роботах з прибирання снігу, криги та бурульок з покрівель задіяні 160 альпіністів – 52 бригади, а також 14 автовишок. Більшу частину людей 17 січня направили до Київського району, оскільки у центральній частини міста “найбільше проблемних місць по маршруту руху пішоходів і найбільше заявок”.

Слід враховувати й погодні умови, коли, наприклад, завтра, 18 січня, вдень очікується плюсова температура, а вночі стовпчик термометра, за прогнозами синоптиків, опуститься нижче -10 градусів. Нехорошков підкреслив, що такі різкі перепади й тягнуть за собою схід снігу з дахів.

“Сніг тане, потім замерзає та перетворюється на лід. І кількість такого льоду – десятки й сотні тонн по місту. Ми просимо харків’ян в ці дні по можливості обмежити перебування на вулиці, особливо, в нічний час, коли бурульок не видно. Уважно дивитися при підходах до під’їздів, виступаючих конструкцій, проходячи повз фасади”, – просить чиновник.

Начальник прес-служби Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області Ігор Лупандін зазначив, що безпечна відстань біля будівлі – мінімум 3 метра від її стін. Він порадив городянам, якщо немає можливості відійти подалі, навпаки, притиснутися ближче до стіни будинку. А в разі травми – відразу ж звертатися за допомогою до медиків.

Також рятувальники та влада просять водіїв паркувати машини так, щоб враховувався безпечний прохід для пішоходів, і не в тих місцях, де є снігові шапки й бурульки, щоб уникнути пошкоджень автомобілів.

Слід зазначити, що за умови неприбраного снігу на більшості тротуарів міста, виконувати рекомендації влади й рятувальників для городян буде досить важко.

Як повідомляв Харків Times, 11 січня, близько 20:00, у Харкові, по проспекту Московському, 256 під вагою снігу обвалилася покрівля споруджуваного торгового павільйону. При обвалі постраждали три жінки, яких госпіталізували з травмами різного ступеню тяжкості.