Російські спецслужби знову намагалися завербувати харків’янина

Фото: Радио Свобода

Приватний підприємець з Харкова звернувся до Служби безпеки України із заявою про те, що під час ділової поїздки в РФ був завербований співробітниками ворожої ФСБ.

Про це сьогодні, 15 січня, повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook начальник прес-центру Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Чоловік, який займається товарними перевезеннями в сусідні країни, повідомив, що в квітні 2018 року під час оформлення вантажу на російській митниці був завербований співробітниками ФСБ РФ.

“Представники ворожої спецслужби, погрожуючи конфіскацією вантажу та транспортного засобу і притягненням до кримінальної відповідальності за сфабрикованою справою, змусили його підписати зобов’язання про таємну співпрацю”, – написав Абдула.

Чоловік повинен був, користуючись особистими зв’язками в митних та прикордонних органах України, збирати інформацію про місця дислокації, чисельність та шляхи пересування українських військових на прикордонних територіях, відомості про персональний склад прикордонних нарядів, співробітників Служби безпеки у цих підрозділах. Отриману інформацію він повинен був особисто передавати кураторам під час зарубіжних поїздок.

Повернувшись в Україну, він відразу ж звернувся до Управління СБУ в Харківській області та повідомив про факт вербування.

Абдула підкреслив, що подібні факти не є поодинокими. СБУ нагадує громадянам, що ті з них, хто “не вчинив жодних дій для виконання злочинного завдання іноземної держави, організації або їх представників”, і добровільно повідомив відповідним органам про спробу вербування, згідно із законом, звільняються від кримінальної відповідальності.

Як повідомляв Харків Times, співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили співробітника однієї з державних наукових установ Харкова, завербованого спецслужбами Російської Федерації для проведення підривної діяльності.