“Схід читає”: Письменники проведуть літературний вечір у бібліотеці Короленка

Сергій Жадан, Андрій Курков, Іван Андрусяк та Євген Положій проведуть 16 січня в бібліотеці імені Короленка відкриту прес-конференцію для журналістів і читачів, а також літературний вечір. Так розпочнеться проект “Схід читає” Благодійного фонду Сергія Жадана, який реалізується в партнерстві з Українським інститутом книги за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Усього в програмі – 13 зустрічей у містах Донецької та Луганської областей. “До бібліотек потрібно повертати життя, вони не повинні бути просто місцем зберігання книг, – каже Сергій Жадан. – Багато бібліотек, із якими ми товаришуємо, давно перетворилися на центри культурного життя. Наприклад, бібліотеки в Костянтинівці, Дружківці, Авдіївці, у моєму рідному Старобільську – туди повертаються люди, і ми хочемо підтримати це”.

Проект “Схід читає” виник із дружби, яка у Сергія Жадана зав’язалася з бібліотеками під час поїздок Донецькою та Луганською областями. Із постійного спілкування з бібліотекарями стало зрозуміло, що потрібно привернути увагу читачів до книг та бібліотек як центрів суспільного та культурного життя. Сергій Жадан запросив у проект відомих українських письменників – авторів дитячих і дорослих книг. Разом вони вирушать на Донбас, щоб провести кілька зустрічей в бібліотеках.

Яскравий приклад бібліотеки як осередка місцевого культурного життя – Луганська обласна універсальна наукова бібліотека. “Зараз вона розташована в Старобільську, там зробили ремонт, встановили комп’ютери, – розповідає директор Фонду Сергія Жадана Ірина Куніцина. – Виглядає бібліотека як звичний для нас, харків’ян, сучасний хаб або креативний простір. Це живе місце, де відбуваються зустрічі та заходи, де проводить час місцева молодь – вони в бібліотеці читають, спілкуються, працюють”.

Повернення до життя є особливо важливим для бібліотек Донбасу, які останніми роками змушені були не просто боротися за нових читачів, а й за саме існування: “Я знаю декілька бібліотек, які потрапили під обстріл, – розповідає Сергій Жадан. – Наприклад, бібліотека в Станиці Луганській: там навіть є книги, в яких залишилися уламки та кулі. Наш фонд підтримує цю бібліотеку, ми привозили туди нову літературу, виписували газети, організовували зустрічі з письменниками. Бібліотека стала для Станиці справжнім центром життя, куди постійно приходять люди”.

У МФ “Відродження” впевнені, що проект зможе задовольнити читацьку потребу на книжкові події в містах Донбасу: “Останнім часом в Україні вийшло багато цікавих видань, які репрезентуються на великих книжкових майданчиках. На Сході України, на жаль, книжкові події – рідкість, – вважає менеджер фонду в сфері культурних ініціатив Радослава Чекмишева. – Завдяки проекту “Схід читає” бібліотекарі зможуть стежити за актуальним літературним процесом, а сама література та її творці стануть ближчими й зрозумілішими читачам”.

Ще одним приводом відвідати бібліотеку, розповідають у фонді Сергія Жадана, стануть нові видання – Український інститут книги щойно завершив програму закупівлі нових книжок для публічних бібліотек на суму 114,6 млн гривень. 714 найменувань, майже 1 млн примірників відправляться до бібліотек по всій країні. Це сучасні видання українських авторів, у тому числі – дитячих письменників, а також українські переклади іноземних книг.

“Наступний наш крок – читачі повинні дізнатися про ці книги та прийти в бібліотеку, – пояснює директор Українського інституту книги Олександра Коваль. – Саме тому ми вирішили приєднатися до проекту “Схід читає” фонду Сергія Жадана. Це дійсно те, що зараз потрібно й читачам, і бібліотекарям. Зустрічі з письменниками в бібліотеках подарують позитивні емоції, а читання об’єднає країну”. Звісно, книги всіх учасників вечора також увійшли до програми поповнення фондів: це “Антена” Сергія Жадана, декілька романів Андрія Куркова (серед них “Щоденник Майдану та Війни”, “Пікнік на льоду”, “Остання любов президента” та інші), “Іловайськ” Євгена Положія, “Зайчикова книжечка” та “Третій сніг” Івана Андрусяка.

На додаток до вже закуплених видань, Український інститут книги дарує бібліотекам-учасницям проекту ще понад 2 тис. примірників нових книжок. За словами Олександри Коваль, до цієї ініціативи приєднуються видавці, тож, можливо, подарунків бібліотекам буде ще більше.

“Інститут книги – структура, появи якої давно чекали. І вона займається тим, чого від неї очікують – популяризацією української книги, – вважає Сергій Жадан. – Важливо, щоб у бібліотеках були свіжі видання, які цікаво читати молодим людям. Коли в бібліотеці можна стежити за актуальними процесами, актуальними іменами, вона набуває нового змісту”.

До Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка (пров. Короленка, 18) за програмою надійшло близько 700 примірників книг, частину з яких можна буде побачити вже під час літературного вечора. Серед них – твори харків’ян: того ж Сергія Жадана, Андрія Войницького, Леоніда Ушкалова, Олега Коцарева.

Зустріч в цій бібліотеці авторів з читачами 16 січня буде складатися з двох частин. О 17:30 почнеться відкрита прес-конференція, на якій, окрім Сергія Жадана, Андрія Куркова, Івана Андрусяка та Євгена Положія, на питання відповідатимуть Станіслав Лячинський (директор Програми “Соціальний капітал” Міжнародного фонду “Відродження”), Олександра Коваль (директор Українського інституту книги) та Олександр Красовицький (директор видавництва “Фоліо”). Питання задавати зможуть не лише журналісти, а й усі бажаючі – організатори вечора чекають на читачів, на всіх, хто цікавиться бібліотечною справою та книговиданням. Письменники й спікери розкажуть про свої роботи, про нові книжкові надходження за Програмою поповнення фондів та про нову роль бібліотек – культурних центрів.

Літературний вечір, на якому виступлять Сергій Жадан, Андрій Курков, Іван Андрусяк та Євген Положій, розпочнеться о 18:30 у Великій залі та триватиме до 20:00. У Бібліотеці імені Короленка виступали з концертами Рахманінов, Горовиць, Хоткевич, читали свої твори Цвейг, Ахматова, Тичина та Сосюра. Приймати письменників – завжди почесна місія, упевнена директор Валентина Ракитянська: “Ми пишаємося тим, що наша бібліотека вже понад сотню років не лише зберігає книги, а й проводить літературні читання, дискусії, зустрічі, концерти. Тим більше, що зала, в якій відбудуться читання, була спроектована Олексієм Бекетовим спеціально для таких заходів, там прекрасна акустика. Проводити такі зустрічі – постійна робота бібліотек. Вони завжди були осередками культури та повинні ними залишатися”.

А вже наступного дня, 17 січня, письменники відправляться в перший тур проекту, де до них приєднається дитяча письменниця Тетяна Стус. За два дні вони відвідають бібліотеки Сватового, Станиці Луганської, Щастя та Старобільська.

Графік проекту:

17 січня – Сватове (Сватівська центральна районна бібліотека ім. Полякова, Сватівська гімназія), Старобільськ (Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Горького).

18 січня – Станиця Луганська (КЗ “Станично-Луганська РЦБС”, Кондрашевська школа), Щастя (КЗ “Міська універсальна публічна бібліотека м. Щастя”, Палац культури).

21 лютого – Слов’янськ (Центральна міська бібліотека ім. Петренка), Краматорськ (Центральна публічна бібліотека, Дитяча бібліотека ім. Пушкіна).

22 лютого – Дружківка (Дружківська міська центральна бібліотека ім. Лесі Українки, Центральна дитяча бібліотека ім. Купріна (“Купрінка”), Костянтинівка (Костянтинівська центральна міська бібліотека, Костянтинівська школа №8).

23 лютого – Бахмут (Бахмутська міська бібліотека для дітей, Центральна міська бібліотека Бахмутськой міської ЦБС), Авдіївка, Миронівський.

14 березня – Сєвєродонецьк (Сєвєродонецька міська публічна бібліотека), Лисичанськ (КЗ “Лисичанська ЦБС”, Лисичанська бібліотека для дітей).

15 березня – Золоте, Гірське, Попасна.