СБУ викрила завербованого спецслужбами РФ харків’янина

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили харків`янина, завербованого спецслужбами Російської Федерації для проведення підривної діяльності.

Про це повідомив у Facebook начальник прес-служби Управління СБУ в області Владислав Абдула.

Співробітники контррозвідки СБУ встановили, що під час поїздки до Росії з метою працевлаштування співробітник однієї із державних наукових установ Харкова був завербований ворожою спецслужбою. За грошову винагороду чоловік погодився здійснювати збір інформації про місця дислокації військових частин на території регіону, їх належність до певного роду військ, персональні дані військовослужбовців ЗСУ та місця їхньої служби. Отримані відомості він мав передавати кураторам через електронні канали зв’язку.

Повернувшись в Україну, чоловік відразу потрапив у поле зору СБУ та перебував під наглядом правоохоронців.

У межах розпочатого кримінального провадження оперативники задокументували збір зловмисником персональної інформації про учасників АТО з числа співробітників своєї установи. Але завершити злочинне завдання йому не вдалося. Напередодні передачі за кордон зібраних даних зловмисник був затриманий правоохоронцями.

Під час обшуку за місцем проживання харків`янина правоохоронці вилучили електронний носій з персональними даними військовослужбовців ЗСУ.

За висновками експертів з питань державної таємниці, вилучена інформація належить до сфери оборони України та має гриф обмеження доступу “для службового користування”. Її передача спецслужбам РФ могла завдати шкоди державним інтересам.

У межах кримінального провадження відкритого за ст. 14 (готування до злочину) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) затриманому оголошено підозру.

Тривають слідчі дії.