Місто викупило половину об’єктів в зоні будівництва метро на просп. Гагаріна

Фото: dozor.kharkov.ua

Харківська міська рада повідомляє, що вже проведена половина угод з викупу об’єктів нерухомого майна, розташованих на території майбутнього будівництва метро від ст. м. «Метробудівників» до ст. м. «Одеська».

Про це йдеться в повідомленні прес-служби міськради з посиланням на директора Департаменту реєстрації Олега Дробота.

“Всього міській раді необхідно буде викупити 89 об’єктів у 145 фізичних та юридичних осіб. 97% власників дали згоду на проведення переговорів щодо викупу, і 70% з них погодилися із запропонованою ціною. Вже проведена половина угод на суму понад 40 млн грн”, – розповів Дробот.

Від проведення переговорів відмовилися чотири власника. Один з них не виходив на контакт з міськими службами і відмовився від зустрічі з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку, який надав Харкову кредитну лінію для будівництва метро. Міська влада підозрює цю людину в тому, що він вдався до певних кроків, “можливо, з метою особистої вигоди”.

“Один з реєстраторів Харківської області провів дії сумнівного характеру, в результаті яких об’єкт – приватний житловий будинок – змінив свою площу, й замість одного житлового будинку на земельній ділянці з’явилися два. Документів, що підтверджують нове будівництво або реконструкцію, немає. На наш погляд, тут порушена процедура реєстрації та введення в експлуатацію об’єктів “, – уточнив Дробот.

Він також повідомив, що профільні структури не змогли оглянути цей будинок, оскільки сам власник на дає на це згоди.

За словами директора департаменту, особа реєстратора, який провів операцію, вже встановлена. Міськрада звернулася з відповідною заявою до прокуратури, проводиться перевірка за даним фактом. Крім того, місто сподівається, що внутрішню перевірку проведе й Головне управління юстиції в Харківській області.

Дробот також заявив, що якщо міська влада не дійде згоди по процедурі викупу з цими чотирма власниками, то звернеться до суду щодо примусового викупу, оскільки все це впливає на терміни початку будівництва метро.

У той же час, за словами директора департаменту, власникам, чиє житло викуплено або буде викуплено, місто надає технічну, юридичну, соціальну підтримку і допомагає знайти нове житло. Для цього в комунальному підприємстві «БТІ» створена база пропозицій. Крім того, директор департаменту стверджує, що викупна вартість об’єктів перевищує їх ринкову ціну і включає витрати на придбання житла, пов’язані з пошуком ріелтора і проведенням нотаріальних дій, на переїзд та оподаткування.

На сьогодні з усіх переселенців власників нове житло знайшли 30.

Як повідомляв Харків Times, на будівництво метро в бюджеті Харкова на 2019 рік закладено 227,3 млн грн. Крім того, Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк надають Харкову кредитні лінії по 160 млн. євро кожен.