Вселенський патріарх підписав Томос про автокефалію Православної церкви України

Фото: www.president.gov.ua

Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, в патріаршому храмі святого Георгія в Стамбулі підписав Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Пряму трансляцію процедури підписання документа вели українські телеканали, передає “Інтерфакс-Україна”.

Радник президента України Ростислав Павленко, що перебває в Стамбулі, повідомив, що незабаром буде офіційний переклад Томосу українською мовою. “Сталося! Томос про автокефалію (незалежність) Православної церкви України підписано Вселенським патріархом Варфоломієм у присутності президента України Петра Порошенка, предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія, численної української делегації”, – написав Павленко на своїй сторінці у Facebook.

Томос був зачитаний грецькою мовою з амвона. “Офіційний переклад – дуже скоро… Завтра – вручення”, – зазначив Павленко.

На урочистому підписання Томосу була присутня українська делегація у складі президента Петра Порошенка з дружиною Мариною, голови Верховної Ради Андрія Парубія, третього президента України Віктора Ющенка, першого віце-прем’єра – міністра економічного розвитку Степана Кубіва, віце-прем’єра Геннадія Зубка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, міністра оборони Степана Полторака та ін.

У молебні перед підписанням документа брали участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, а також митрополит Олександр (Драбинко) та митрополит Симеон (Шостацький), які перейшли в ПЦУ з УПЦ (Московського патріархату), митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич) – від УПЦ Київського патріархату.

4 січня відомий іконописець і каліграф ієромонах Лука привіз до Стамбула текст-оригінал Томосу, каліграфічно оформлений на пергаменті з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні, архімандрита Алексія.

6 січня після Божественної літургії Томос буде вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.