У 30 містах та селах України та 5 країнах одночасно виконають колядку “Нова радість стала”

Фото: Вадим Фарион (Вадим Фаріон)

Вже третій рік поспіль під час “Вертеп-фесту” пролунає над Україною одна з найвідоміших колядок – “Нова радість стала”. У 2017 році в трьох містах – Харків, Львів і Краматорськ -. відбулася перша акція спільного виконання колядки, коли рівно опівдні на головних площах міст сотні людей заспівали відомі всім слова. В 2018 до них приєдналися ще 3 міста – Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Тернопіль. В цьому році організатори “Вертеп-фесту” отримали підтвердження про залучення до акції з 30-ти міст та сіл України. У Харкові виконання колядки “Нова радість стала” відбудеться також о 14:30 на площі Свободи одразу після Параду вертепів головною вулицею міста.

“Ми координуємось з іншими зимовими фестивалями, центрами культури інших міст, з тим, щоб в один день і час заспівали разом цю відому і улюблену багатьма колядку, – ділиться головна координаторка фестивалю, директорка організатора “Вертеп-фесту” Благодійного фонду “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова. – Сподіваємось, що до її виконання долучаться всі учасники вертеп-параду і “Нова радість” прозвучить в Харкові більш чим в 1 000 голосів, до яких приєднаються інші міста. Хочемо, щоб вона лунала над Україною і захищала всіх як своєрідний купол добра і надії, що вкриває нашу країну”.

До події долучаються творчі колективи, громадські організації й державні установи з усієї України – від Львова, Ужгорода та Хмельницького до Полтави і Сум, а також Донецької та Луганської областей (дивиться список міст-учасників акції нижче). Вже другий рік поспіль в акції буде брати участь Хмельницький камерний муніципальний хор.

“В минулому році ми з задоволенням долучилися до акції “Нова радість стала”, – розповідає координатока акції у Хмельницькому Ксенія Косюк, – Коли співали в один час з іншими учасниками, відчували тісний зв’язок з ними та велику наснагу. В цьому році, звичайно, знов не залишимося осторонь. Це буде виступ на святковій сцені в центрі міста. Сподіваємось, що до нас приєднаються місцеві жителі і ми заспіваємо разом, вітаючи нашу рідну Україну”.

Цього року всеукраїнська акція буде не тільки набагато масштабнішою, але й виходить за межі країни. До неї приєднується молодь з Німеччини, Польщі, Англії, Австрії, та Нідерландів. В польському місті Прошовіце за згодою з місцевим Муніципалітетом співатимуть колядку на великому міському фестивалі.

“Цю акцію вирішив підтримати Міжнародний молодіжний європейський культурний центр, – розповідає керівниця волонтерів “Вертеп-фесту”, співзасновниця ГО “Астерікс” Анжеліка Ібрагім. – У Польщі в 3-ох містах – у Варшаві, Прошовіце та Кракові, а в Німеччині у 2-ох – у Берліні і Мюнхені майбутні учасники акції вже вчать слова колядки “Нова радість стала” та завзято репетирують. Дивовижно, що вони зовсім не знають української мови, але рішуче налаштовані заспівати разом з Україною”.

Кожен охочий може стати організатором всеукраїнської акції в своєму місті. Або можна приєднатися до неї, прийшовши до обраної локації в одному з тих міст, що до неї долучилися, скоріш за все, це буде місцевий зимовий фестиваль. Якщо за якихось обставин це неможливо, то де б ви не були, пропонують організатори, у суботу 12 січня о 14.30 годині маєте заспівати “Нова радість стала”, зробити під час співу відео-селфі, а потім розмістити його на своїй сторінці та сторінці Вертеп-Фест у Харкові у Фейсбуці та/або Інстаграмі https://www.instagram.com/vertep.fest з хештегом #НоваРадість, #ВертепФест2019.

“У сучасному житті не вистачає по-справжньому позитивних, світлих новин, – впевнена керівниця та організаторка проведення акції “Нова радість стала” в рамках фестивалю “Вертеп-фест” Ірина Голубєва. – Тож давайте разом поширювати цю саму щиру і світлу звістку про народження Сина Божого. Привітайте один одного та приєднайтеся до всеукраїнської акції – співу колядки “Нова радість стала”. Хай лунає пісня, що об’єднує в радості та є молитвою про щастя нашій славній Україні!”.

Організатори закликають всі фестивалі, що проходять цими днями, творчі колективи і кожну небайдужу людину взяти участь у всеукраїнській акції та чекають ваші заявки до 10 січня за телефонами 097 630 7376, 066 823 9992 або на електронну пошту [email protected]. Також організатори запрошують всіх охочих зануритися у справжню святкову атмосферу автентичних українських гулянь і завітати 12 і 13 січня на “Вертеп-фест 2019” у Харкові та закликають вертепні гурти реєструватися до участі у Фестивалі за посиланням.