Турбоатом виготовить робочі лопатки для двох АЕС

Фото: www.turboatom.com.ua

Наприкінці грудня АТ “Турбоатом” підписав з ДП НАЕК “Енергоатом” ВП “Атомкомплект” Договір на виготовлення та постачання робочих лопаток 5-го ступеня з комплектуючими до роторів низького тиску турбіни К-1000-60/3000.

Про це повідомляє прес-служба підприємства.

Лопатки необхідні для виробничих потреб енергоблоків № 1, 2 Хмельницької АЕС та енергоблоку № 4 Рівненської АЕС. Лопатки потрібні для заміни тих, які віпрацювали встановлений ресурс. Всього повинно бути виготовлено 12 рядів, загальною кількістю 1104 шт., з яких 4 ряди – для Рівненської АЕС в червні 2019 року, 4 ряди – для Хмельницької АЕС в липні 2019 року, 4 ряди – для Рівненської АЕС в березні 2020 року.

Сумма Договору складає 506, 1 млн. грн. Робочі лопатки виготовляються з титанового сплаву ВТ 6. АТ “Турбоатом” розроблено власну конструкцію робочої лопатки та технологію її виготовлення.

При розробці нової конструкції робочих лопаток враховано досвід експлуатації лопаток, які поставлялись раніше разом з турбіною, виконано посилення пера (хорди), збільшено міцність та надійність лопатки. Виготовлення лопаток в заводських умовах завершується їх збиранням в ряд на спеціальному технологічному диску. Під час збирання відбувається 100-відсоткова підгонка всіх робочих лопаток одна до одної та до диску. Ця технологія дозволяє забезпечити належну якість ряду лопаток, а також значно скоротити термін монтажу. АТ “Турбоатом”, починаючи з 2015 року, вже виготовив 7 рядів аналогічних лопаток, які успішно експлуатуються на Южно-Українській та Хмельницькій АЕС.