На Харківщину насувається новий циклон

Фото: dozor.kharkov.ua

Згідно з даними УкрГідрометцентру, 4-5 січня в шести областях України, включно із Харківською, очікується погіршення погодних умов до I (жовтого) рівня небезпеки.
Про це повідомляє прес-служба ДСНС області.
Вдень 4 січня очікується значний снігопад, місцями з дощем, і пориви вітру до 15-20 м / сек. Також прогнозуються хуртовини, в окремих районах налипання мокрого снігу та ожеледь. Очікуваний приріст снігового покриву – 15-20 сантиметрів. Погіршення погоди буде спостерігатися до середини дня 5 січня.

“Такі погодні умови можуть призвести до порушень електропостачання населених пунктів, руху транспорту на окремих ділянках доріг та вулиць, ускладнення роботи комунальних служб та будівельної галузі”, – попереджають рятувальники.

Як повідомляє прес-служба Харківської обласної державної адміністрації, погіршення погодних умов у Харківській області очікується з 11-ї години 4 січня й триватиме до ранку 5 січня.

Координацію дій всіх служб області під час негоди обговорили сьогодні, 2 січня, в ході засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій.

“За прогнозами синоптиків, в південно-східній частині області очікуються сильні пориви вітру – більше 20 м / с – і коливання температурного режиму з 0 на плюс, з 0 на мінус. Можливо погіршення ситуації з проїздом по дорогах області, можливі пориви ліній електропередач та ін. Всі служби області, які можуть бути задіяні під час негоди, повністю готові до будь-яких ситуацій. Проведено відповідні підготовчі роботи. Будемо працювати цілодобово, щоб мінімізувати вплив негоди на життя жителів нашого регіону”, – сказав на комісії віце-губернатор Євген Шахненко. Він впевнено заявив: “На сьогодні всі системи життєзабезпечення працюють без збоїв, у нас немає знеструмлених населених пунктів. Думаю, що їх і не буде “.

Як повідомив перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Сергій Пляка, під час негоди готові залучити майже 300 одиниць техніки.

“У разі необхідності буде залучатися техніка сільгосппідприємств. Є достатній запас піщано-сольової суміші, паливно-мастильних матеріалів. Дорожній комплекс області повністю готовий зустріти негоду”, – відрапортував Пляка.

Втім, в деяких районах області, зокрема, в Харківському та Вовчанському, спостерігається обмерзання доріг. Шахненко доручив дорожникам “усунути цю ситуацію”.
За словами начальника ГУ ГСЧС в Харківській області Олександра Волобуєва, щодоби на чергування заступають близько 480 рятувальників на 120 одиницях техніки, в резерві – близько 80 одиниць техніки, близько 500 рятувальників.

“Національний університет цивільного захисту, в разі необхідності, направить на допомогу 100 курсантів і 20 офіцерів. Навчальний центр Служби цивільного захисту – близько 30 співробітників і близько 10 одиниць спеціальної техніки, яка працює в умовах сильного обмерзання, великих заметів. Також у нас є 60 автомобілів підвищеної прохідності, 15 мобільних пунктів обігріву”, – сказав Волобуєв.

В області також діють 400 стаціонарних пунктів обігріву.

Під час засідання особливу увагу було приділено і питанню забезпечення резервним електроживленням всіх котелень.

Як повідомляв Харків Times, 25 грудня в Богодухівському районі області на грунтовій дорозі між селами Нова Українка і Корбині Івани рятівники визволили зі снігового полону автомобіль Chevrolet Aveo, в якому перебувала сім’я з трьома дітьми 5, 7 і 10 років.