Розслабтеся! Немає ніяких «ліхтариків із вибухівкою»

Від початку березня у соціальних мережах «гуляє» вигаданий росіянами фейк про нібито начинені вибухівкою ліхтарики, які «розкидають по населених пунктах». У російських ресурсах у цьому злодійстві звинувачують ЗСУ, в українських – росіян або ж їхніх прихильників. Насправді ж нічого подібного не існує.

Про це Харків Times довідався з повідомлень соцмереж та спростувань Центру протидії дезінформації і Харківського антикорупційного центру (ХАЦ).

Початково інформація про «підступні ліхтарики» з’явилася у проросійському телеграм-каналі «нота єнота», працюючому в Запорізькій області.

Першоджерело на російському телеграм-каналі. Фото: ХАЦ

У «новині» стверджувалося, що «противник почав застосовувати саморобні вибухові пристрої, замасковані під ліхтарики» та «розкидає їх по населених пунктах». «Новину» підхопили російські соцмережі на тимчасово окупованих територіях та за їх межами – у всіляких там брянську, волгограді, ростові та інших містах.

А далі ця «новина» зненацька повернулася в Україну. Тільки тепер вже наші соцмережі у виготовленні «вибухових ліхтариків» звинувачували російських військових та цілком серйозно радили батькам пояснити дітям, щоб у жодному разі не піднімали, не вмикали та не грали цим у футбол. І відмітилися тут не лише соцмережі, а й деякі представники влади.

Так на повідомлення про небезпечні ліхтарики, що з’явилося у місцевому шкільному чаті, повівся мер Первомайського Харківської області Микола Бакшеєв – інформація із попередженням та закликом «провести роз’яснювальні бесіди з дітьми» була опублікована у його офіційному телеграм-каналі. Згодом саме Бакшеєва чомусь почали вважати першоджерелом цієї фейкової чутки.

У своєму коментарі для Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) Бакшеєв посилається на інформацію, яку розповсюдив у шкільному чаті «хтось із батьків, який служить у Збройних Силах». Слід зазначити, що Первомайська мерія вже офіційно спростувала цю інформацію.

Вже українська публікація фейку. Фото: ХАЦ

Спростування дав і Центр протидії дезінформації, хоча саме у його дописі джерелом названий саме мер Первомайського.

На цьому можна було б і поставити крапку, якби не те, що у редакційних соцмережах вже замерехтіла чергова «новина» про «вибухові пристрої у вигляді каменів», які підступні вороги розкидають по наших територіях. Та й «новина» при ближчому розгляді виявляється щонайменше осінньою. Але ж постять! Ворог у нас дійсно підступний. Але перш за все – саме своєю брехнею, призваною посіяти паніку серед українців. Не ведіться та розслабтеся, любі співгромадяни.

Як повідомляв Харків Times, у січні російські пропагандони намагалися створити черговий фейк з конфлікту двох нетверезих мешканців села Дубівка на Харківщині, в ході якого один п’яничка вбив іншого. У викладенні росіян це виглядало як помста безутішного батька, хворого сина якого відправили на фронт, де той і загинув, – працівнику ТЦК.