Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Рютте підписали у Харкові угоду про безпекове співробітництво

У Харкові Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте провели переговори у вузькому, розширеному форматах та у форматі засідання військового кабінету. А також підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Офісу Президента України.

Документ підписано в межах Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої на саміті НАТО у Вільнюсі. Угода закріплює рішення Нідерландів продовжувати співпрацю з метою подальшого надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно. Документ є чинним протягом десяти років з дати його підписання.

Зокрема, в угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на 2 млрд євро у 2024 році та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років. Документ містить потужний військовий блок, який передбачає надання Україні сучасного військового обладнання та підтримку оборонної промисловості. Пріоритет – у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил. У невійськовій сфері, зокрема, передбачається посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.

Крім того, у документі розширені блоки щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення держави-агресора до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.

«Угода чітко підтверджує підтримку з боку Нідерландів майбутнього членства України в ЄС і в НАТО. Визначено механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України. Також Глава Української держави та Прем’єр-міністр Нідерландів взяли участь у засіданні військового кабінету», – йдеться у повідомленні.

Володимир Зеленський та Марк Рютте поспілкувалися з міністром оборони Рустемом Умєровим, Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та командувачем Повітряних сил ЗСУ Миколою Олещуком. Представники української армії розповіли про поточну ситуацію на полі бою, особливості російських повітряних обстрілів. Також вони поінформували про критичні потреби Сил оборони у снарядах, засобах ППО та бронетехніці. Окремо обговорили потреби сил ППО для захисту Харкова.

Зеленський і Рютте оглянули будівлі, пошкоджені внаслідок російських обстрілів. Зокрема, вони побували біля багатоповерхового житлового будинку на вул. Академіка Проскури, 9в, зруйнованого внаслідок масованого російського обстрілу 23 січня. Глава держави та очільник уряду Нідерландів також оглянули багатоповерхові будівлі на вулиці Мироносицькій в центрі міста, які були пошкоджені внаслідок ракетного удару Росії в березні 2022 року, та будівлю Харківської обласної державної адміністрації на вул. Сумській, яка зазнала значних руйнувань унаслідок російського обстрілу 1 березня 2022 року.

Президент України та Прем’єр-міністр Нідерландів також ушанували пам’ять дітей, які загинули через збройну агресію Росії проти України. Вони встановили лампадки та поклали іграшки до пам’ятника юним жертвам російської агресії біля Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості.

Фото: www.president.gov.ua