Коригувальник фсб отримав15 років тюрми

Агент фсб, який наводив російські ракети на ключові енергооб’єкти України, отримав15 років тюрми. У зоні його особливої уваги були основні електропідстанції на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей.

Про це Харків Times повідомили речник Управління Служби безпеки України Харківської області Владислав Абдула та прес-служба обласної прокуратури.

Також зловмисник збирав відомості про наслідки ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі. Передусім він намагався дізнатися інформацію про рівень ушкоджень і технологічні спроможності цих об’єктів.

«Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та проведення повторних ракетних ударів для повного знеструмлення п’яти областей України», – йдеться у повідомленні.

У червні 2023 року контррозвідники СБУ у Харкові затримали російського агента «на гарячому» під час виконання ним ворожого завдання.

Як встановило слідство, зловмисником виявився посадовець місцевого підрозділу компанії Укренерго, який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електроенергії. Встановлено, що російська спецслужба завербувала його ще до початку повномасштабного вторгнення рф, а наприкінці лютого 2022 року – визначила йому розвідзавдання.

Отриману інформацію зрадник дистанційно передавав до фсб через «зв’язкового» – свого колишнього колегу, який мешкає в окупованому м. Щастя Луганської області. Саме він мав роль «зв’язного» між харків’янином та представниками рф. Для комунікації використовували анонімний чат у месенджері.Маючи повний доступ до робочої бази даних, харків’янин передавав своєму ексколезі інформацію про роботу об’єднаної енергетичної системи України та найуразливіших місць енергетичного комплексу держави.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав та розкаявся.

Колегія суддів Дзержинського районного суду м. Харкова визнав винним 63-річного чоловіка за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу). Йому призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Триває строк на апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, кіберфахівці Служби безпеки викрили ще одного інформатора російських спецслужб, який коригував повітряні удари рф по критичній інфраструктурі Харкова. Серед основних цілей ворога були стратегічно важливі підприємства, у тому числі оборонно-промислового комплексу України.