Керівниця апарату Харківської ОВА підозрюється у заволодінні понад 15 млн грн при закупівлі «гуманітарки»

Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють керівницю апарату Харківської ОВА у заволодінні 15,2 млн грн при закупівлі обладміністрацією харчових продуктів для гуманітарних потреб населення.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі НАБУ.

За даними слідства, у березні 2022 року керівниця апарату Харківської ОВА та директорка приватного товариства уклали тристоронній договір між Харківською ОВА, АТ «Укрзалізниця» та ТОВ на постачання продовольчих товарів. Вказана продукція купувалася за державною програмою для безоплатної роздачі населенню в прифронтових областях та на деокупованих територіях.

«Надалі посадовиця Харківської ОВА у змові зі службовими особами ТОВ підробила документи про нібито отримання 235 тон продукції від постачальника, що стало підставою для перерахування на його рахунки «Укрзалізницею» понад 15 млн грн. Втім, оплачену продукцію так і не поставили», – йдеться у повідомленні.

У грудні 2022 року учасники схеми дізнались про наявність у Національному бюро кримінального провадження щодо їх діяльності. З метою уникнути викриття злочину, посадовиця Харківської ОВА вирішила замаскувати невидачу продуктів населенню фактом їх відповідального зберігання. «Врешті-решт продукцію ОВА поставили та фактично відшкодували завдану шкоду», – повідомляє НАБУ.

Правоохоронці підозюють керівницю апарату Харківської ОВА, директорку ТОВ та її заступника, а також директора регіонального управління ТОВ у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

Прес-служба Харківської ОВА заявила, що «за вказаним договором продукція була поставлена в повному обсязі та в межах дії договору, та передана за призначенням населенню Харківщини». Згідно із заявою, факт повної поставки та виконання умов договору підтверджують висновки державного аудиту за 2022 рік.

ОВА заявила також, що із березня 2022-го року сприяла слідству, надавала відповідні документи профільним правоохоронним органам на всіх етапах слідчих дій, та буде сприяти слідству і надалі відповідно до вимог чинного законодавства. «Разом з тим, якщо під час досудового слідства та в суді буде доведено факт злочинних дій або намірів будь-якої посадової особи, то ця особа персонально має понести законне покарання»- зазначено в документі.

Посаду керівниці апарату Харківської ОВА обіймає Вікторія Белявцева.

Як повідомляв Харків Times, 5 квітня 2023 р. у приміщенні Харківської обласної військової адміністрації НАБУ провела низку обшуків. У тому числі обшукали кабінети голови ХОВА Олега Синєгубова, його заступниці Віти Ковальської, директора депаратменту АПК Андрія Дорожко та керівниці апарату ХОВА Вікторії Белявцевої (в останньої обшук провели ще й за місцем проживання).