У Харкові відновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації (фото)

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації, який через повномасштабне вторгнення змушений був релокуватися з Харкова, поступово відновлює потужності в рідному місті. Каталізатором цього процесу став проєкт «Протезування як частина життя», який реалізує БО «Благодійний фонд “Харків з тобою”» за підтримки бельгійського фонду The King Baudouin Foundation.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення проєкту.

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації працює в Харкові з 1946 року. Центр надає допомогу пацієнтам з усіх регіонів України, які мали суттєві порушення органів руху, проблеми з верхніми кінцівками, з хребтом тощо.

«Наш Центр є одним із перших в Україні, який спеціалізовано займається пацієнтами з ампутаціями Застосовані методики і обладнання моделюють різний характер навантажень, умови пересування і передбачають зворотній зв’язок з пацієнтом у виконанні поставлених йому завдань. Тому нам вдається ефективно працювати з пацієнтами, які не можуть самостійно освоїти ходу і відповідно впевнено пересуватися» — наголошує директорка Центру Антоніна Салєєва.

З 2014 року, крім цивільних, Центр почав опікуватися військовими. Загалом до повномасштабного вторгнення він обслуговував 2 тис. пацієнтів на рік, у команді працювало 250 фахівців.

Станом на 24 лютого 2022-го в Центрі перебувало 130 пацієнтів, з початком ескалації та обстрілів Харкова їх евакуювали до безпечних місць. Установа призупинила роботу, але вже в березні 2022-го відновила її у Кропивницькому у співпраці з обласною лікарнею міста. З вересня того ж року організували спільну роботу з центром комплексної реабілітації «Галичина» у Львові.

З кінця 2022-го Центр намагався повернутися в Харків. З часом почав поступово відновлювати роботу. Першого пацієнта прийняли 13 грудня 2023-го. Зараз у Центрі працюють понад 20 фахівців, поступово збільшується кількість пацієнтів.

«Кожному пацієнту, незалежно від віку, потрібно жити повноцінним життям, бути мобільним і значний частині з них — мати можливість працевлаштуватися. Отже, якість протезу в цьому відіграє вирішальну роль. Реабілітація також надважлива, бо яким би якісним не був протез, якщо людина не вміє ним користуватися, в ньому немає сенсу. Наш Центр ставить за мету навчити людину жити із новою біотехнічною системою на рівні верхньої або нижньої кінцівки», — зазначила Салєєва.