Харківська міськрада попросила Гетманцева ти Синєгубова не добивати бюджет міста

Харківська міська рада просить голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцева та начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова «сприяти недопущенню прийняття рішень, дії яких можуть привести до втрат міського бюджету».

Про це Харків Times дізнався з тексту звернення, яке було прийняте сьогодні, 26 січня, на позачерговій сесії міськради.

Депутати нагадують, що з 24 лютого 2022 року по 15 вересня 2022 року Харківська міська територіальна громада була у переліку територіальних громад, що розташовані в зоні бойових дій, а з 15 вересня 2022 року вона є у переліку громад, що розташовані в зоні можливих бойових дій.

З метою зменшення податкового навантаження для підтримки суб’єктів господарювання міста Харкова на період дії воєнного стану міськрада прийняла рішення протягом 2022 року звільнити землекористувачів від сплати орендної плати за землю та земельного податку, а протягом 2023 року зменшити ставку земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, на яких розташовані пошкоджені об’єкти нерухомого майна, на 30, 70 та 99 % в залежності від категорії пошкоджень. Також міськрада звільнила землекористувачів від сплати орендної плати за землю та земельного податку за земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що тимчасово використовуються Збройними Силами, Національною гвардією, Національною поліцією, Державною прикордонною службою, Службою безпеки, Службою зовнішньої розвідки та військовими формуваннями. Надання цих пільг привело до недоотримання до міського бюджету близько 1,3 млрд. гривень.

Внаслідок змін, внесених до бюджетного законодавства наприкінці 2023 року, бюджет Харківської міської територіальної громади починаючи з 1 жовтня 2023 недоотримав 650,0 млн гривень податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців. При цьому, з бюджету громади до державного бюджету вилучено 350,6 млн гривень цього податку, що вже надійшов.

У 2024 році нормами Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачене зарахування податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців до державного бюджету, що призвело до зменшення доходів бюджету громади на 22,0 % або на 3,4 млрд гривень.

«На даний час існує імовірність щодо включення Харківської міської територіальної громади до зони активний бойових дій, що призведе до втрати міським бюджетом орієнтовно 4 млрд. грн.», – наголошується у зверненні.

Депутати зазначають, що в умовах, коли Харківською міською радою, її виконавчими органами та міським головою щоденно вживаються заходи щодо ліквідації наслідків збройної агресії і робиться все, аби жителі міста отримували всі необхідні послуги, які забезпечують належні умови життя містянам, «прийняття таких рішень призведе до суттєвого обмеження фінансових можливостей міста щодо реалізації програм відновлення зруйнованої інфраструктури Харкова, а також інших заходів сфері направлених на підтримку життєдіяльності міста та збереження галузей освіти, медицини, житлово-комунальне господарства, культури та соціального захисту».