На утримання зелених насаджень Харків витратить втричі менше грошей

У цьому році Харків витратить на догляд за зеленими насадженнями втричі менші гроші, ніж у минулі роки. Переліг послуг з цього приводу також скорочений утричі.

Про це Харків Times довідався з моніторингу системи держзакупівель Prozorro.

Закупівлю послуг з озеленення та утримання зелених насаджень на суму 27 млн гривень оголосив Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради.

Як зазначають у Харківському антикорупційному центрі (ХАЦ), «це майже втричі менше, ніж місто витратило на ці послуги у 2023 та в позаминулому роках».

«Минулого року витрати склали 80,2 млн грн, у 2022-му (протягом 21 лютого – 31 грудня) – 68,7 млн грн», – повідомив ХАЦ.

Утричі скорочений і перелік необхідних послуг: тепер у ньому 30 позицій проти минулорічних 93. У списку, зокрема, залишилися: очищення, прополювання, викошування газонів, омолоджування кущів та чагарників, знесення та вирубування самосійних дерев, догляд за квітниками, полив рослин.

ХАЦ нагадує, що у минулому липні Харківська міськрада оголосила тендер на дві закупівлі на загальну суму в 63 млн грн щодо догляду за зеленими насадженнями та прибиранням вулиць й того ж дня цей тендер скасувала. В обох випадках причина скасування зазначена як відсутність подальшої потреби в закупівлі.

Як повідомляв Харків Times, у 2019 році в Харкові планувалося висадити два мільйони квітів.