Терехов запрошує іноземних інвесторів до Харкова вже зараз

Сьогодні, 19 вересня, на Міжнародному інвестиційному форумі «Рестарт Харків», що проходить у Києві, мер Харкова Ігор Терехов закликав іноземних інвесторів вкладати гроші в економіку Харкова вже зараз, «не зважаючи на те, що ще йде війна». Харків презентував на форумі кілька інвестиційних проектів, а мер заявив, що «в нас їх значно, значно більше» й місто готове «презентувати кожен проект кожному інвестору».

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця події.

Свій заклик мер обґрунтовує тим, що в жодному місті України немає такого «шаленого кадрового потенціалу», як у Харкові. До того ж Харків, на його думку є «потужним індустріальним центром» та «фактично однією з IT-столиць України».

«Основою економічного потенціалу міста була і залишається наша промисловість.  Хочу сказати, що за 2021 рік наша промисловість генерувала чотири мільярди доларів доходу.  Це найкращий показник.  І я впевнений, що ми будемо генерувати після нашої перемоги значно більше.  Ми були перші лідерами по обсягам інвестиції у легку промисловість, у деякі галузи машинобудування, у фармацію», – розповів Терехов.

Також мер підкреслив, що у Харкові «мають чітке бачення майбутнього та чіткий план дій».

«Який буде Харків? Це перш за все місто креативних індустрій.  Ідеальне місто майбутнього», – стверджує Терехов

Тут мер Харкова посилається на співпрацю міської влади із «фундацією лорда Нормана Фостера», хоча ані самого Фостера, ані когось з його співробітників, попри обіцянки, на форумі немає. Троє представників Фонду Фостера в режимі онлайн представили результати роботи команди – проекти майбутньої розбудови окремих ділянок міської території. Терехов пояснив журналістам, що сам лорд Норман Фостер наразі знаходиться у США, тому не зміг бути присутній на цьому форумі.

Зокрема Харків представив на форумі проект «відкритого простору для відпочинку та творчості Лопанська набережна»,  проєкт «Приміський вокзал Левада – із сучасним комплексом, який поєднає функції транспортного хабу і ТРЦ», проект «Олексіївка Сити – місто в місті.  Це будівництво житла, офісів, соціальної сфери, дитячих садочків, шкіл, стадіонів та торгівельних центрів». Також презентовано проєкт «Науковий парк». Терехов охарактеризував його як такий, що «об’єднує інноваційний потенціал нашого міста, наукових парків, з сучасними підходами до створення мікрорайону». Проєкт «Новий торгівельний центр Південного вокзалу» включає сучасну реконструкцію Привокзальної площі та  «підземні парки». У рекреаційному проєкті «Журавлівський гідропарк» обіцяна «унікальна зелена зона, яка дасть можливість вийти на новий рівень взаємодії людини і природи».

«Будь ласка, ми відкрити, приходьте, складайте, получайте прибуток… Я впевнений, що лише місто, яке має чіткий план дій, яке залучає інвесторів, яке дає зелене світло інвесторам, буде першим, буде успішним, буде розвиватись.  І я впевнений, що місто Харків є і буде таким містом. Так, звісно, сьогодні всі міста будуть конкурувати між собою за інвесторів… Ми відкрити, ми прозорі, ми доброчесні», – закликає мер Харкова.

Також Терехов пообіцяв «надавати всі можливі умови» всім інвесторам, незважаючи на розміри інвестицій – виділяти земельні ділянки, підключати до систем міських комунікацій, домовлятися про пільги, «які є на рівні муніципалітетів» та взагалі «бути відкритими та чесними».

Як повідомляв Харків Times, у травні Терехов заявляв про наявність п’яти інвестиційних проєктів, які мерія має намір «презентувати харків’янам та на інвестиційних форумах». За його словами, оновлений Генплан розвитку Харкова розробляють вітчизняні та іноземні фахівці на чолі з командою британського архітектора Нормана Фостера.