З Харкова евакуювали унікальну колекцію насіння

Українські та іноземні фахівці провели складну операцію, яка дозволила вивезти з Харківського національного генетичного банку рослин у безпечне місце унікальну колекцію насіння. Наразі вона знаходиться на відстані більше 1000 км від Харкова і не виключено, що її буде переміщено до Шпіцбергена.

Про це Харків Times довідався з повідомлення міністерства агарної політики та продовольства України.

Банк рослин, що зберігався у Харкові, відрізняється обсягом і різноманітністю генетичного матеріалу. Водночас він є неповторний, бо в жодній іншій насіннєвій колекції немає дублікатів матеріалів, що зберігають у Харкові.

Однак з початком розв’язаної росією широкомасштабної війни важлива для продовольчої безпеки України та всього світу колекція опинилася під загрозою втрати. У травні 2022 року під час російських обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях.

Щоб зберегти сільськогосподарську спадщину України, було вирішено перемістити колекцію в безпечне місце на заході нашої країни, на відстань понад 1 000 км.

“У межах складної операції декілька національних органів влади, включаючи Національну академію аграрних наук України, Міжнародний договір про генетичні ресурси рослин та Глобальний трастовий фонд з різноманіття сільськогосподарських культур, співпрацювали для каталогізації насіння та логістики для транспортування.”, – розповіли в міністерстві агрополітики.

Хоча колекція зараз розміщена в безпечному місці, необхідна подальша робота для забезпечення сталого рішення в довгостроковій перспективі.

Міжнародною практикою є забезпечення дублювання та зберігання таких колекцій щонайменше у двох місцях, одним з яких має бути Всесвітнє сховище насіння в Шпіцбергені, на випадок пошкодження національних колекцій. Україна раніше передала близько 2 700 зразків зернових та зернобобових культур до Всесвітнього сховища насіння в Шпіцбергені, але більша частина її колекції досі не має резервного дублювання.

Як повідомляв Харків Timesокупанти викрали радіоастрономічне обладнання з обсерваторії під Чугуєвом а територію замінували.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом руйнування радіоастрономічної обсерваторії імені С.Я. Брауде, що знаходиться у деокупованому селі Волохів Яр Чугуївського району Харківської області. Окупанти нанесли будівлі обсерваторії такі пошкодження, що відновити її, скоріш, за все неможливо, повідомили у поліції.