У Харкові вимагають повернути ділянки, віддані під приватну забудову біля Саржиного Яру

Шевченківська окружна прокуратура м. Харкова має намір повернути до земельного фонду міста ділянки, розташовані поблизу Саржиного Яру. Ці землі було передано у власність п’ятьом особам під приватну забудову.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, йдеться по ділянки загальною площею 0,5 га по вул. Ковригінській в м. Харкові. Вартість цієї землі складає близько 10 млн грн.

Землі громади перейшли у приватну власність на підставі рішень Харківської міської ради. Згідно з цими рішеннями у 2021 році  п’ятьом фізичним особам було надано дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність під будівництво житлових будинків з господарським спорудами по вул. Ковригінській.

Слідчі, вивчивши дані генплану Харкова та плану зонування території (зонінгу) Харкова встановили, що зазначені рішення сесії Харківської міської ради прийняті з порушенням вимог ст. 118 Земельного кодексу України.

“Так, відповідно до генерального плану м. Харкова, територія по вул. Ковригінській розташована на території житлової багатоквартирної забудови, а оспорюваним рішенням ХМР надано дозволи на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земель для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, тобто присадибних ділянок. Отже, місце розташування земельних ділянок не відповідає основній містобудівній документації, а саме генеральному плану м. Харкова.”, – розповіли в прокуратурі.

Для усунення виявлених порушень прокуратура звернулася направила до суду п’ять позовних заяв з вимогою визнати протиправними і скасувати рішення Харківської міськради, які дозволили відведення земельних ділянок площею 0,5 га по вул. Ковригінській.

Позови розглядатимуть у Харківському окружному адміністративному суді.

Як повідомляв Харків Times, Верховний Суд України не дозволив відведення земельної ділянки площею 0,1 га по вулиці Ковригінській, на території Саржиного яру у Харкові. На цій ділянці планувалося будівництво житлового будинку.