Мешканець Харківщини переправляв ухилянтів через річку в гідрокостюмах

Мешканець Харківської області, який ще минулого року втік від мобілізації за кордон, почав заробляти на таких, як він. Ділок створив схему незаконного переправлення українців призовного віку за кордон. Ухилянти тікали з України через річку у гідрокостюмах.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі ДБР.

Для реалізації схеми залучив  трьох своїх знайомих, які залишились в Україні. Один з них — співробітник Держпродспоживслужби, інші двоє — цивільні.

“Маршрут, який розробили ділки, пролягав поза пунктами митного пропуску в південно-західних областях України. Після того, як «клієнтів» доставляли до точки перетину кордону з Молдовою, вони вбрід переходили одну з місцевих річок. Для цього їм видавали гідрокостюми. На молдавському боці їх зустрічав організатор.”, – розповіли у ДБР.

Вартість послуги складала – $5 тисяч.

Однак співробітники ДБР прикрили цей канал втечі ухилянтів.

Трьом учасникам схеми повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 2 ст. 332 КК України). Двоє з них перебувають під вартою.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 7 років.

Організатору, який ховається за кордоном, про підозру повідомлено заочно за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові викрили групу шахраїв на чолі з 19-річним юнаком. Зловмисники брали гроші у чоловіків призовного віку за легальний виїзд за кордон за допомогою системи “Шлях”, але обіцянок не виконували.