Суд заарештував колаборанта, який разом з окупантами проводив обшуки у мешканців Куп’янська

Суд відправив під варту підозрюваного у колабораціонізмі 50-річного мешканця Харківської області. Під час окупації Куп’янська він влаштовував “антитерористичні” перевірки та разом з окупантами проводив обшуки у місцевих мешканців.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За інформацією слідства, підозрюваний добровільно пішов працювати на ворогів. Він отримав «посаду» у створеному рашистами «Управлении внутренних дел Военно-гражданской администрации Харьковской области». Колаборанта призначили виконуючим обов’язки «полицейского взвода патрульной службы УВД ВГА Харьковской области».

“Разом з окупантами колаборант проводив незаконні обшуки за місцем проживання мешканців м. Куп’янськ та затримував громадян України. Також до його обов’язків входила перевірка громадських об’єктів м. Куп’янськ на «антитерористичну захищеність» та складення відповідних актів перевірок.”, – повідомив Владислав Абдула.

Зловмисник, розуміючи наслідки своєї співпраці з ворогом, намагався уникнути покарання, сховавшись на тимчасово окупованих територіях України. Однак втекти негіднику не вдалося – співробітники СБУ затримали його під час стабілізаційних заходів.

Затриманому повідомили про підозру за ч.7 ст.111-1 (колабораційна діяльність) КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв  Харків Times, слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 60-річному мешканцю села Волохів Яр Чугуївського району Харківської області. Під час окупації села він надав загарбникам житло, годував їх. Також вказав ворогам позицію, з якої їм було зручно обстрілювати Чугуїв та прилеглі села.