Окупанти депортували з Харківщини до рф понад півтисячі дітей

Дітям, яких росіяни незаконно вивезли з тимчасово окупованих території України до рф, примусово змінюють імена та прізвище. Це ускладнює їх пошук та повернення додому. Українській владі  вдалося встановити, що окупанти депортували до рф понад 16 тисяч дітей.

Такі дані оприлюднила віцепрем’єр-міністр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час робочої поїздки до Харкова 21 березня, повідомляє Харків Times з посиланням на прес-службу ХОВА.

За словами Ірини Верещук, наразі відомо про 16226 депортованих дітей, з них 2161 є сиротами.

«Нам важко підтвердити депортацію, бо росія змінює імена та прізвища дітей, незаконно їх усиновлює, дітлахів розселяють по всій країні. Наразі підтверджено, що українських дітей утримують у 57 регіонах росії. Ми робимо все, щоб притягнути до відповідальності причетних – від водія автобуса до сімей, які незаконно їх усиновили», – зауважила віцепрем’єр-міністр.

Вона також повідомила, що нині в Україну повернуто 323 дитини.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що з Харківщини окупанти депортували щонайменше 561 дитину.

«У Харкові та області є дані про вивезення і примусову депортацію 561 дитини. І наразі вже знаємо розташування ще 10 дітей на території рф. Але слід опрацювати інформацію приблизно ще про 215 дітей, знайти їх і зробити все можливе для якнайшвидшого повернення в Україну», – підкреслив Олег Синєгубов.

Нагадуємо, повідомити про примусове переміщення людини можна за номером «гарячої лінії» 1648 або на сайті «Діти війни».

Як повідомляв Харків Times, станом на 1 вересня 2020 року росіяни незаконно вивезли до рф більше двох тисяч дітей, позбавлених батьківського піклування. Україна намагається повернути ціх маленьких українців додому, наразі вдалося повернути лише 55.

Під час окупації Борівської громади російські загарбники вивезли «на відпочинок у Геленджик» певну кількість дітей місцевих мешканців. Ці діти мають батьків.