У Харкові частина котелень зможе працювати під час блекауту

КП “Харківські теплові мережі” отримають п’ять газових генераторів, завдяки яким котельні зможуть працювати автономно, без зовнішнього електроживлення, забезпечуючи містян теплом та гарячою водою.

Про це Харків Times повідомили на підприємстві.

Комунальники розповіли, що такий агрегат важить понад 2 тони і може бути ергономічно розташований в приміщеннях реконструйованих котелень. Він екологічно безпечний, має потужність 71 кіловат електричної та 116 кіловат теплової енергії, яку виробляє у процесі охолодження двигуна.

“Генератори працюють від природнього газу, як і вся котельня і мають коефіцієнт корисної дії вдвічі більший за дизельні. Процес виробництва електроенергії у ньому пов’язаний із виробництвом тепла.”, – розповіли на підприємстві.

Місто, в якому через російські обстріли шість разів перезапускали систему опалення, отримає газові генератори від проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» Integrated Urban Development in Ukraine II. Проект реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ Ukraine за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії.

Нещодавно харківські комунальники отримали три таких агрегати, два – ще в дорозі.

Як повідомляв Харків Times, протягом опалювального сезону 2022-2023 років харківські комунальники шість разів перезапускали систему опалення міста.