У харківських поїздах з’являться нові вагони з місцями для інвалідів

З Харкова почнуть курсувати поїзди з вагонами, призначеними для перевезення пасажирів, з обмеженими можливостями, зокрема для тих, хто пересувається в інвалідних кріслах.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Міністерства інфраструктури України.

Повідомляється, що Укрзалізниця придбала 15 вагонів для перевезення пасажирів з інвалідністю.

“В кожному з переданих 15 вагонів передбачено інклюзивну вбиральню та одне безбар’єрне купе, де є спеціальні спальні дивани зі зміною кута нахилу і фіксацією тіла, місце для інвалідного візка та ремені для його закріплення, пульт з регулюванням освітлення, кнопкою виклику провідника, пристроєм гучномовного зв’язку з провідником.”, – йдеться в повідомленні.

Окрім цього в усіх інклюзивних вагонах встановлені рельєфні таблички зі шрифтом Брайля, нанесено контрастне маркування для людей з вадами зору, а вхідна група обладнана подовженими поручнями та складними пандусами.

Отримані 15 вагонів курсуватимуть у складах поїздів зі столиці на Кишинів, Хелм, Перемишль, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг, Херсон, Одесу, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, а також в складі поїздів за маршрутами Одеса – Львів, Дніпро – Трускавець, Харків – Трускавець, Харків – Одеса, Харків – Івано-Франківськ, Харків – Хелм та Запоріжжя – Перемишль.

Ці вагони – заключна партія зі 100 нових пасажирських вагонів, замовлених у 2021 році. Побудовані в Україні «Крюківським вагонобудівним заводом» пасажирські вагони ще до війни стали основою для Поїзда Єднання, курсували країною в якості евакуаційних від самого початку повномасштабної війни. Після початку вторгнення виробництво не зупинилось, а отримані у 2022 році вагони використовувались у тому числі для історичних перевезень дипломатичних делегацій країн-союзників.

Як повідомляв Харків Times, Укрзалізниця сьогодні, 2 березня, відновлює курсування регіонального поїзду №805/806 Харків — Суми — Конотоп «Слобожанський експрес».