СБУ викрила двох освітянок-колаборанток з Куп’янська

Слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі двом мешканкам м. Куп’янська, які співпрацювали з окупантами і збирались вчити дітей за стандартами рф.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

Одна з колаборанток під час тимчасової окупації обійняла посаду «заместителя начальника отдела образования ВГА Купянского района Харьковской области», інша стала «виконуючою обов’язки директора» однієї із місцевих шкіл.

“Приступивши до виконання нових обов’язків, «директорка» одразу видала учням підручники з російськими програмами навчання та надала вказівку підлеглим здійснювати навчальний процес за новою програмою та з використанням вищевказаних підручників. Вона навіть організувала поїздку викладачів до Курська на курси перепідготовки за новими стандартами та програмами.”, – розповів Владислав Абдула.

За інформацією прокуратури області, цій колаборантці 54 роки. Вона керувала закладом освіти під назвою «Государственное бюджетное образовательное учреждение «Средняя общеобразовательная школа № 4 имени Героя Советского Союза Н.Ф. Хамушина» г. Купянска», який рашисти створили на базі місцевого ліцею.

Друга колаборантка, що обійняла посаду «заместителя начальника отдела образования ВГА Купянского района Харьковской области», зараз знаходиться під вартою. На цій посаді вона мала більше повноважень, тож її “здобутки” по викорененню всього українського з освіти більш вагомі.

“45-річна жінка організовувала виїзд вчителів до рф для проходження перекваліфікації та переатестації, надавала вказівки на впровадження у навчальних закладах підручників російською мовою, а також надавала підлеглим працівниками методичні та консультаційні матеріали щодо впровадження освітніх стандартів держави-агресорки в навчальних закладах”, – розповіли в прокуратурі.

Окрім цього вона проводила наради з колективом, погоджувала найм нових співробітників у відділ, визначала розмір їх заробітної плати та підписувала відповідні документи.

Їй повідомлено про підозру у добровільному зайнятті посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади та у вчиненні дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресорки у закладах освіти (ч. 5 ст. 111-1, ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Як повідомляв Харків Times, співробітники СБУ за підозрою у колабораціонізмі затримали мешканку м. Куп’янськ Харківської області, яка під час тимчасової окупації міста впроваджувала у місцевому коледжі російську програму.

Фото: Владислав Абдула/Facebook