Війна все не спише: під суд ідуть колишні правоохоронці з Харкова

Працівники ДБР завершили розслідування щодо трьох колишніх правоохоронців, яких підозрюють у незаконному заволодінні земельними ділянками площею 1,38 гектара у Харкові нібито для будівництва житла для ветеранів АТО, а насправді – для власного збагачення. Справа тягнулася з часів задовго до російського вторгнення.

Про це Харків Times повідомили у Теруправлінні Державного бюро розслідувань у Полтаві.

«За даними слідства, яке проводилось за оперативного супроводу СБУ, правоохоронці створили фіктивний житлово-будівельний кооператив», – йдеться у повідомленні.

З 2015 року вони неодноразово зверталися до Харківської міської ради для отримання земельної ділянки під будівництво багатоквартирного кооперативного будинку для учасників АТО, й у 2019 році такий проект землеустрою міськрадою був затверджений і надано дозвіл «на передачу двох земельних ділянок площею 1,38 гектара у власність фіктивного ЖБК».

Проте будівництво так і не розпочалось, а вже у 2021 році «зловмисники розмістили оголошення про продаж землі, виділеної кооперативу, та продали ділянки під комерційну забудову. Внаслідок цього територіальній громаді завдано майнової шкоди на понад 4,6 млн гривень».

Тепер підозрюваних звинувачують у заволодінні чужим майном шляхом обману, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Як повідомляв Харків Times, у березні 2021 року Харківська обласна прокуратура затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох заступників начальника ГУНП в Харківській області, одного з яких зараз звільнено, та провідного інженера одного з відділів ГУНП за фактом розтрати майна, вчиненого в особливо великих розмірах групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК).